SKY MAFIJA

Tužilaštvo BiH podiže optužnicu: Cvijetićeva narkogrupa iz Nizozemske prošvercala 50 kilograma kokaina, koliko su zaradili miliona

Riječ je o grupi koja je raskrinkana dešifriranjem aplikacije Sky, preko Nizozemske krijumčarili drogu u BiH, ko je dobio stanove u Sarajevu

Cvijetić: Rukovodio grupom, uhapšenoj grupi blokirana imovina. Avaz

Piše: M. Aščić

21.6.2022

Tužilaštvo BiH privelo je kraju istragu u predmetu „Transporter“, u kojem je prvoosumnjičeni Bojan Cvijetić, savjetnik bivšeg ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića, koji je osumnjičen za promet narkotika, saznaje „Avaz“.


Blokada imovine

Prema informacijama našeg lista, vrlo brzo će biti podignuta optužnica protiv najmanje 11 osoba koje su povezane sa švercom kokaina iz zemalja Evropske unije u BiH.

Riječ je o Cvijetićevoj narkogrupi koja je raskrinkana dešifriranjem aplikacije Sky, a rješenjem Suda BiH privremeno im je blokirana i imovina veća od 10 miliona KM.

Osim Cvijetića, na optuženičkoj klupi naći će se i Petar Dukić, Aleksandar Nikolić, ali i osobe iz policijskih struktura koje su im pomagale. Većina ih se brani sa slobode, iz kućnog pritvora. Tada su pohapšeni i Saša Rađević, Mladen Milovanović, Ivan Jurić i Dragan Kresojević.


Optužnica će ići za najmanje 10 osoba. Avaz

Ekskluzivno saznajemo da je Tužilaštvo prikupilo dokaze da je ova grupa za dvije godine, tačnije od 2019. do 2021., iz Nizozemske, preko Roterdama, u BiH uspjela prošvercati 50 kilograma kokaina, čija je tržišna vrijednost dva miliona eura (četiri miliona maraka).

Cvijetiću je MUP RS ranije zaplijenio u jednoj banci u RS i sumu od 500.000 u raznim apoenima. Oduzeta su mu i dva skupocjena automobila.


Kuće, apartmani

Ova grupa, kako je utvrđeno, posjeduje luksuzne stanove, apartmane, kuće, kompanije, automobile, ali porijeklo novca, kako se sumnja, potječe upravo od šverca kokaina. 

Utvrđeno je da su stanovi pojedincima kupovani u elitnim objektima u Sarajevu, ali i na Jahorini.


Povjerljivi dokumenti OSA-e

Kod Cvijetića su, podsjećamo, pronađeni i povjerljivi podaci OSA-e te je utvrđeno da je komunicirao s pripadnicima tajne službe u BiH.

Tužilaštvo o tome vodi posebnu istragu jer je riječ o dokumentima o pripadnicima krim-podzemlja s područja cijelog zapadnog Balkana, a koji su pronađeni kod Cvijetića prilikom pretresa.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.