20 UČESNIKA

Maratonci iz Bihaća trče 500 kilometara za ubijene Srebreničane

Ove godine će u Potočarima konačan smiraj naći tri maloljetnika koji su u momentu smrti imali 16 i 17 godina

11. jula će prisustvovati kolektivnoj dženazi. Fena

A. Č. / Fena

21.6.2022

Neprekidnim štafetnim trčanjem, 20 učesnika "Supermaratona Bihać - Potočari 2022" i ove godine će dati doprinos obilježavanju godišnjice genocida u Srebrenici.

Atletičari će iz Bihaća krenuti 8. jula, a u Potočare će stići 10. jula, kada će se priključiti učesnicima "Marša mira 2022" te 11. jula prisustvovati kolektivnoj dženazi.


Pretrčat će 495 kilometara

Organizator supermaratona i predsjednik Atletskog kluba Svjetlost Samir Šabić kazao je za Fenu da će učesnici pretrčati 495 kilometara za tri dana.

- Podijeljeni smo u grupe i trčat ćemo i dan i noć. Ovo je naš skromni doprinos Srebreničanima koji su iskusili mnogo veću bol od naših žuljeva - kazao je Šabić.

Dodao je da maratonci dolaze iz Bihaća, Sanskog Mosta, Ključa, Velike Kladuše, Kosanske Krupe te Jajca, ujedinjeni u poruci “Da se ne zaboravi i ne ponovi”.


Ukop 42 žrtve genocida

Porodice 42 žrtve genocida počinjenog u Srebrenici u julu 1995. godine do sada su dale svoju saglasnost za ukop na kolektivnoj dženazi 11. jula u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari.

Broj žrtava koje će biti ukopane ove godine nije konačan, a porodice do početka jula imaju mogućnost da se odluče na konačnu identifikaciju žrtava koje su do sada identifikovane putem DNK metode i daju svoju saglasnost za ukop.

Prema saglasnostima za ukop koje su do sada date, ove godine će u Potočarima konačan smiraj naći tri maloljetnika koji su u momentu smrti imali 16 i 17 godina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.