VELIKA PORODICA

Poklon reisul-uleme blizancima, šestom i sedmom djetetu porodice Aščić iz Turbeta

Porodica Aščić prije nešto više od dva mjeseca dobila je šesto i sedmo dijete, Allah, dž.š., ih je počastio blizancima - sinom Abdurahmanom i kćerkom Sumejom

Porodica Aščić u Turbetu. Preporod

E. T. /Preporod

21.6.2022

Voditelj Odjela za brak i porodicu u Upravi za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini dr. Safija Malkić posjetila je porodicu Aščić Denisa i Aldine u Turbetu i uručila poklon reisul-uleme Husein-ef. Kavazovića povodom rođenja blizanaca, šestog i sedmog djeteta u njihovoj porodici, Abdurahmana i Sumeje.

Dr. Safija Malkić je naglasila da je ova posjeta, u okviru projekta darovanja djece -novorođenčadi poklonom reisul-uleme, posebna, jer je riječ o darovanju blizanaca koji su šesto i sedmo dijete porodice Aščić, odnosno da je ovo prvi slučaj darovanja blizanaca.


Šesto i sedmi dijete

Istakla je da su ovakve priče poticaj i pozitivan primjer mladim bračnim parovima.

- Porodica Aščić prije nešto više od dva mjeseca dobila je šesto i sedmo dijete, Allah, dž.š., ih je počastio blizancima - sinom Abdurahmanom i kćerkom Sumejom i oni su velika radost njihovoj do tada petočlanoj porodici, što smo mi u druženju sa njima i vidjeli.


Ponosni smo na ovakve naše mlade porodice. Preporod

Ponosni smo na ovakve naše mlade porodice, mlade bračne parove koji su se odlučili da imaju više djece, da budu podrška jedni drugima, a braća i sestre su uvijek najbolja podrška pored roditelja, oni kao porodica to zaista i žive - kazala je dr. Malkić.

Blizanci 3.JPG - Podrška natalitetu: Poklon reisul-uleme blizancima, šestom i sedmom djetetu porodice Aščić

Pored poklona reisul-uleme novorođenim blizancima, stimulacije Muftijstva travničkog i Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Travnik uručile su koordinatorica Odjela za brak i porodicu muftijstva travničkog prof. Lejla Bešo-Haskić i i koordinatorica Odjela za brak i porodicu Medžlisa Islamske zajednice Travnik prof. Hajrija Bojčić.


Ovo je jedan način da mi shodno mogućnostima pružimo podršku našim džematlijama. Preporod

Koordinatorica Odjela za brak i porodicu muftijstva travničkog prof. Lejla Bešo-Haskić je kazala da Odjel za brak i porodicu Muftijstva travničkog prati porodične prilike džematlija u pogledu nataliteta, a da je ovo četvrta aktivnost ovog tipa na području Muftijstva.

- Ovo je jedan način da mi shodno mogućnostima pružimo podršku našim džematlijama, te na taj način motivišemo i druge džematlije da šire svoje porodice i prije svega da sklapaju brakove - istakla je Bešo Haskić.

Prvi imam džemata Turbe Edin-ef. Memić izrazio je zahvalnost povodom posjete devetočlanoj porodici Aščić naglasivši da je riječ o porodici za primjer.


Ovo je porodica koja živi zajednicu i džemat. Preporod

- Ovo je porodica koja živi zajednicu i džemat. Odrasliji su polaznici mekteba i zaista zaslužuju samo riječi pohlave. Najstarije dijete, Afan Aščić je prošle godine na Finalnom mektepskom takičenju na nivou Rijaseta osvojio drugo mjesto, već četiri godine nastupa u finalu takmičenja HIND, a uspjehe niže i na drugim takmičenjima - istakao je efendija Memić.

Denis Aščić, otac sedmero djece kazao je da je počašćen i sretan povodom posjete i poklona reisul-uleme.

Drago mi je da je Islamska zajednica prepoznala porodice sa više djece ovim projektom, te na taj način pruža podršku nečemu što je pozitivno i lijepo, posebno u današnjem vremenu kada veliki broj ljudi ne namjerava ni ostati u BiH - naglasio je Aščić.


Poklon za porodicu Aščić. Preporod

Na pitanje kako funkcioniše jedna devetočlana porododica, Denis je odgovorio da nastoji biti maksimalna podrška supruzi Aldini za koju kaže da nosi najveći teret, te da su i djeca uključena i da zajedno djeluju, stariji pomažu mlađima i jedni uz druge uče.

Najstariji je Afan

Aščić Denis i Aldina roditelji su Afana, Kemala, Bilala, Mustafe, Kanite, Abdurahmana i Sumeje. Najstariji je Afan, koji ima dvanaest godina, a najmlađi su dvomjesečni blizanci Abdurahman i Sumeja.

Poklon reisul uleme Husein-ef. Kavazovića dodjeljuje se porodicama koje su dobile peto dijete, šesto ili više, a žive na području entiteta RS, odnosno šesto dijete, sedmo ili više, a žive na području entiteta FBiH. Riječ je o podršci porodici i promociji nataliteta, a ova aktivnost Odjela za brak i porodicu finansira se iz Fonda Bejtul-mal.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.