238 METARA

"Avaz" saznaje: U Neum bi, pod zastavom Bahama, u četvrtak trebao uploviti najveći kruzer ikada

Prvi je to brod te veličine koji će proći ispod Pelješkog mosta

Pogled na Pelješki most s teritorije Neuma. Avaz

Piše: M.Sm.

21.6.2022

U Neumski akvatorij bi, saznaje portal "Avaza", u četvrtak, 23. juna pod zastavom Bahama, trebao uploviti kruzer dužine od, čak, 238 metara.

To bi bio najveći brod koji je uplovio u povijesti pomorskog akvatorija BiH, ali i prvi koji će , prema najavi, proći ispod Pelješkog mosta.



Ovakva grdosija bi se trebala usidriti pred Neumom. Ilustracija

Radi se o brodu „Bollete“ koji se nalazi na kružnom putovanju, a koji, kako saznajemo, prevozi više od 1.000 putnika i koji broji više od 600 članova posade.

Iz Granične policije BiH su za „Avaz“ kazali da su obaviješteni o uplovljavanju broda u Neumski akvatorij, 23. juna 2022. godine.

- Povodom toga, nadležna organizaciona jedinica Granične policije BiH će poduzeti propisane mjere granične kontrole-kratko su nam kazali iz Granične policije BiH te nas za detaljnije informacije uputili na  Kapetaniju pomorske plovidbe-prometa Neum.

Međutim, iz Lučke kapetanije Neum nisu željeli iznositi detalje, a neumski načelnik Dragan Jurković nam je kazao da su, praktično, posljednji saznali za uplovljavanje ovog kruzera, čiji bi gosti, prema dosadašnjim najavama, iz Neuma trebali u obilazak Mostara i vodopada Kravica kod Ljubuškog.

Neum, praktično, neće imati nikakve koristi od ovih turista te tamošnji turistički radnici nisu oduševljeni, a pojavili su se i određeni problemi. Naime, agencije koje organiziraju ovu rutu najavili su 11 autobusa koji goste trebaju prevesti.

Jurković: Pojavili se problemi. Avaz

Međutim, zbog odluke Općinskog vijeća Neum, kojom je zabranjen promet autobusima cestom koja označava neumsku šetnicu, postavlja se pitanje transporta putnika s plovećeg hotela do Neuma.

- Nismo oduševljeni i nismo spremni na to. Za mene su odluke Općinskog vijeća obvezujuće i, zapravo, to nam je samo donijelo probleme. Traga se za nekim alternativnim rješenjima i, vjerovatno, sutra ćemo imati više detalja i informacija - rekao nam je Jurković.

Dolazak ovog broda čija je širina 32,5 metra i koji ima 12 plauba u Pločanski akvatorij je najavljen za četvrtak u 5.30 sati. U Neumski akvatorij bi trebao uploviti sat i po kasnije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.