PREMIJER HRVATSKE

Plenković nakon sastanka sa Marin: Kandidatski status za BiH, ali uz izmjene Izbornog zakona

Smatramo da bi bilo dobro da i BiH dobije status kandidata, a da se pritom, naravno, napravi korak koji je ključan, a to je da se postigne dogovor o izmjenama Izbornoga zakona i ograničenim ustavnim reformama, istakao je Plenković

Andrej Plenković i Sana Marin. Pixsell

H. J. I.

21.6.2022

Nepravedno je i nekorektno uvjetovati Finskoj i Švedskoj članstvo u NATO-u, kazao je Andrej Plenković nakon sastanka s finskom kolegicom Sanom Marin (Sanna), istaknuvši da dvjema zemljama treba objasniti položaj Hrvata u BiH i od njih dobiti podršku za izmjenu izbornog zakona.

Plenković je nakon sastanka rekao da su između ostalog razgovarali o njenim dojmovima nakon posjeta nekoliko država jugoistoka Evrope.

- Bilo je vrlo lijepo čuti snažnu podršku Finske hrvatskom članstvu u europodručju, hrvatskom članstvu u šengenskom prostoru - rekao je Plenković.


Situacija u BiH

Razgovarali su i o situaciji nakon ruske agresije na Ukrajinu. Plenković je rekao da je invazija stubokom promijenila međunarodne odnose i sigurnosne prijetnje na evropskom kontinentu, koja je imala teške posljedice po ukrajinski narod, ali je za posljedicu imala i rast cijena energenata i hrane.

Plenković je istakao da su raspravili i situaciju u BiH.

- Objasnili smo finskoj premijerki posebno važnost izmjene Izbornoga zakona kako bi izbori koji se trebaju održati u oktobru bili pravedni, kako bi i hrvatski narod kao konstitutivni narod u BiH bio u poziciji, kao i druga dva, da je ravnopravan i da Hrvati biraju svoje predstavnike u predstavnička i najviša tijela BiH - rekao je Plenković.

Dodao je da Hrvatska godinama ima jasnu poziciju podrške Bosni i Hercegovini u dobivanju statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

- Smatramo da bi bilo dobro da i BiH dobije status kandidata, a da se pritom, naravno, napravi korak koji je ključan, a to je da se postigne dogovor o izmjenama Izbornoga zakona i ograničenim ustavnim reformama koji bi omogućio da svi narodi u BiH i drugi građani budu ravnopravni - rekao je Plenković.


"Poštujemo izbor Finske"

Rekao je i da je Marin prenijela želju Finske da postane članica NATO-a.

- Mi poštujemo taj izbor Finske - poručio je hrvatski premijer, ističući važnost NATO-a u situaciji nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Marin je, odgovarajući na novinarska pitanja, rekla da je imala dobar razgovor s Milanovićem, koji je već prije poručio da bi podršku ulasku Finske u NATO trebalo uvjetovati rješavanjem situacije u BiH.

- Važno je iz perspektive NATO-a da dvije zemlje koje ispunjavaju sve kriterije postanu članice i bilo bi bolje prije nego kasnije - rekla je Marin i dodala: 

- Vjerujem da Hrvatska podržava naše članstvo u NATO-u i nisam dobila nikakve druge informacije na današnjem sastanku.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović rekao je danas ranije finskoj premijerki Sani Marin kako se ne protivi načelno prijemu Finske u NATO, ali joj je istovremeno ukazao na težak položaj Hrvata u BiH te na sigurnosne probleme s kojima je suočena Hrvatska zbog nestabilne situacije u toj zemlji. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.