AVAZ SAZNAJE

Ko će zamijeniti Vilića, Galića i Kneževića: Za šest direktorskih policijskih fotelja stigla 21 prijava

Za danas zakazana sjednica Nezavisnog odbora, koji će razmatrati prijave, najveće interesiranje za Vilićevu poziciju

Za šest upražnjenih direktorskih pozicija u tri policijske agencije stigla 21 prijava. Avaz

Piše: M. Aščić

22.6.2022

Za šest upražnjenih direktorskih pozicija u tri policijske agencije, Direkciji za koordinaciju policijskih tijela (DKPT) BiH, Graničnoj policiji BiH, Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), stigla je čak 21 prijava.

Danas sjednica

Riječ je o konkursu koji je raspisao Nezavisni odbor Parlamenta BiH prije mjesec. Ovu informaciju potvrdio je za „Avaz“ Enes Obralija, predsjednik Nezavisnog odbora.

Za danas je u Sarajevu zakazana sjednica ovog tijela, na kojoj će biti razmatrane pristigle prijave. Čelnicima policijskih agencija mandati su istekli 24. maja.

Radi se o Mirsadu Viliću, direktoru DKPTBiH, njegovim zamjenicima Ivici Bošnjaku i Ranku Vukoviću, Zoranu Galiću, direktoru Granične policije BiH, i njegovom zamjeniku Fahrudinu Halaču. Mandat je istekao i Đuri Kneževiću, zamjeniku direktora SIPA-e.


Korman: Postigao dobre rezultate. Avaz

- Sutra (danas, op. a.) će se znati koliko je za koju poziciju stiglo prijava, koliko ih ispunjava uvjete i jesu li pravovremene. Nakon toga ćemo ići s daljnjom procedurom - kaže Obralija.

Saznajemo da je najveća utrka za Vilićevu fotelju. Na ovu poziciju želi više od pet kandidata i ona pripada Bošnjacima. Među njima su mahom uposlenici Federalne uprave policije i MUP-a KS.

Ovu poziciju želi Ensad Korman, v. d. direktora FUP-a, Mirsad Đelilović, načelnik Druge policijske uprave Sarajevo, Fahrudin Halač, zamjenik direktora Granične policije BiH, Amra Aljić, glavna inspektorica i savjetnica Zorana Galića, ali i Enes Karić, komandant Jedinice za specijalnu podršku SIPA-e.


Đelilović: Ranije želio mjesto komesara MUP-a KS. Avaz

Svi se uzdaju u podršku političkih struktura. Ranije su interes pokazali i Vahidin Šahinpašić Šaja, glavni inspektor SIPA-e, ali i Ibro Bešlija, komandir Specijalne policije FUP-a. Danas će se znati da li je Šahinpašić odustao, prema svemu sudeći jeste.

Kada je u pitanju Granična policija, i za ovu poziciju vlada veliko interesiranje. 

Svi FUP-ovci

Prema informacijama "Avaza", s obzirom na to da pripada Hrvatima, jedan od pretendenata je i Robert Perić, načelnik Terenskog ureda Jug i glavni inspektor u GPBiH. On se već tri puta kandidirao za ovu poziciju, ali nije prošao. Prijavu je poslao i Svevlad Hoffman, Galićev pomoćnik.

Ko će u SIPA-u

Pozicija zamjenika direktora SIPA-e, kako stvari stoje, ponovo će pripasti HDZ-u, ukoliko ne bude stranačkog obrata, jer je Srbin direktor, a šef Specijalne jedinice Bošnjak.

Knežević navodno ide penziju i za sada nije poznato jel se prijavio na konkurs. Prema nezvaničnim informacijama, Knežević bi mogao biti zamjenik direktora DKPTBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.