SAZNAJEMO

Sarajlije se naoružavaju, broj zahtjeva utrostručen: Za pet mjeseci izdato 888 odobrenja za oružje

Lani izdato 1.638 odobrenja, ove godine do kraja maja uručeno 826 oružnih listova

M. Aš. - A. K.

Potrebno završiti obuku za rukovanje oružjem

Foto: Agencije


Skoro da je utrostručen broj zahtjeva za dobivanje dozvole za nabavku i nošenje oružja u Kantonu Sarajevo, saznaje „Avaz“.

Samo od početka ruske invazije na Ukrajinu, što je izazvalo nestabilnu situaciju širom svijeta, broj zahtjeva se drastično povećao. Potvrđuju to i zvanični podaci MUP-a KS o izdatim odobrenjima za nabavku oružja.

Novi Grad

Naime, prošle godine fizičkim licima u KS izdato je 1.638 odobrenja za nabavku vatrenog oružja te 1.602 oružna lista, dok je ove godine, za prvih pet mjeseci, izdato čak 888 odobrenja za nabavku oružja, a uručeno je 826 oružnih listova.

Do kraja godine ova brojka bi se mogla popeti i na 2.000 izdatih oružnih listova. Najveći broj prijava je u Novom Gradu, a na dozvolu se čeka i do pola godine.

Koliko para

Nakon predaje zahtjeva potrebno je proći sve sigurnosne provjere, završiti obuku za nošenje oružja, zatim za rukovanje, prije nego što dobijete papir da ga možete nabaviti.

U prosjeku, za dobivanje ovog odobrenja potrebno je više od 400 KM.

Gledajući po mjesecima, u januaru je izdato 131 odobrenje za nabavku vatrenog oružja te 96 oružnih listova. Međutim, tokom februara, kada je počela ruska agresija na Ukrajinu, izdato je 200 odobrenja za nabavku vatrenog oružja i 158 oružnih listova.

Tokom marta MUP KS izdao je 208 odobrenja za nabavku vatrenog oružja i čak 221 oružni list. Kada se pogledaju podaci za prva tri mjeseca lani, izdata su 422 odobrenja

Hoće i žene

Tokom aprila ove godine fizičkim licima izdato je 168 odobrenja za nabavku vatrenog oružja i 205 oružnih listova. U maju je izdato 181 odobrenje i 146 oružnih listova.

Zanimljivo je da je među onima koji traže nabavku oružja sve veći broj žena.

Više o temi MUP KS

POTVRDILI IZ MUP-A KS
Uhvaćen počinilac koji je crtao grafite na tramvajima

Više o:

MUP KS Oružje
NA VRH

Podijeli članak na