ODMORI

Ponuda ne može odgovoriti potražnji: Hercegovačke vile trend i ove godine

Ogroman je interes domaćih gostiju, pogotovo iz Sarajeva, a među turistima prednjače Arapi, kaže Bašić

Brojne vile popunjene. Agencije

Piše: M. Smajkić

23.6.2022

Uz povratak turista na brojne destinacije u Hercegovini, i ove sezone nastavlja se trend koji je na svojevrstan način dominirao tokom prethodne dvije pandemijske godine.


Nude smještaj

Riječ je o potražnji za turističkim smještajem u kućama i vilama.

Sve vile su skoro popunjene za cijelu sezonu, podatak je koji najbolje ilustrira činjenicu kolika je pomamama za ovakvom vrstom usluge, a na koji smo naišli na jednoj od brojnih stranica na društvenim mrežama koje nude ovakav smještaj.

Da je potražnja skoro premašila ponudu, pogotovo kada je riječ o kućama i vilama u okolini Mostara, od Blagaja, Bune, Malog Polja, Kosora, pa praktično do cijele doline Neretve, potvrđuje nam Ramiz Bašić, viši stručni saradnik u Turističkoj zajednici HNK.

- Ogroman je interes domaćih gostiju, posebno iz Sarajeva, ali i iz drugih gradova širom BiH. Međutim, jednako su zainteresirani i strani gosti, među kojima prednjače Arapi. Iako se čini da je takvih kuća i vila veliki broj, a prema dosadašnjoj procjeni, ima ih više od 70, ipak je ponuda mala u odnosu na potražnju - ističe Bašić.


Imaju džakuzi

U pravilu, svaka vila, među kojima ima i onih luksuznih, ima bazen, ali i razne sportske terene, parkove za najmlađe, razne sadržaje za rekreaciju, saune, džakuzi i slično.

- Odmor u takvim objektima je, prije svega, idealna opcija za goste koji žele mir i privatnost - navodi Bašić.


Kupuju se zemljišta u blizini rijeka

Potvrđuje nam i činjenicu da su se mnogi na jugu naše zemlje zbog uspješnosti ove priče okrenuli izgradnji ovakvih objekata.

-Da, jako puno se grade kuće s bazenima, kupuje se zemljište u blizini rijeka Bune i Bunice i, zapravo, sve je više takvih investicija- zaključuje on.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.