PREDSJEDNIK MIZ VIŠEGRAD

Bilal Memišević o presudi "ravnogorcima": Pročitao sam da je onaj što je pjevao da će Drina krvava teći oslobođen

Ostaje nadati se da će se sudske vlasti dozvati i da će te ljude kažnjavati onako kako zaslužuju i da će ih nazivati imenima kako se oni prozivaju, rekao Memišević

Memišević: Postoji određeni napredak u tom smislu. Arhiv

Piše: A. Č.

22.6.2022

Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine donijelo je drugostepenu presudu kojom su Dušan Sladojević, Slavko Aleksić i Risto Lečić osuđeni na po pet mjeseci zatvora za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti na području Višegrada i okoline u martu 2019. godine.

Predsjednik Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Višegrada Bilal Memišević za portal "Avaza" rekao je da je svaka kazna, kazna.

- Imajući u vidu ili uzimajući u obzir njihov nastup i težinu onoga što su kazali i kroz svoje ponašanje i uniformu i koreografiju pokazali i pokazivali u proteklih 15 godina u Višegradu, a to je 2019. doživjelo svoju kulminaciju, i kada se sve to uzme u obzir mislim da je kazna svaka kazna. Ovo je sudska odluka i ne želim da komentiram je li velika ili mala - rekao je Memišević.

Ipak, dodaje da kazna nema smisla za onakve poruke koje su oni slali. 

- Pročitao sam da je onaj što je pjevao oslobođen. Poslati na javnom mjestu glasno, jasno i nedvosmisleno onakvu poruku da će "Drina ponovo krvava teći" i da sud to ne uzme u obzir, i da ga po toj tački ili po toj optužbi ne tereti nikako, je sramotno. 

Ali imajući u vidu da zločine iz 19. i 20. vijeka haman nisu ni odgovarali, da njihove zločine iz 19. i 20 vijeka nismo smjeli na glas govoriti, da smo morali umirati sa tim tajnama, kada se sve to uzme u obzir opet možemo konstatirati da postoji određeni napredak u tom smislu.

U najmanju ruku javno o tome govorimo, javno kritikujemo i ostaje nadati se da će se sudske vlasti dozvati i da će te ljude kažnjavati onako kako zaslužuju i da će ih nazivati imenima kako se oni prozivaju - zaključio je Memišević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.