IZJAVA ZA AVAZ

Iz Ureda za hadž i umru: Ove godine na hadž odlazi 996 osoba, let u petak

Prvo ćemo sletiti u Medinu, gdje ćemo boraviti šest noći, rekao je Hadžić

Dževad Hadžić o odlasku na hadž. AVAZ

Piše: A. Ovčina

22.6.2022

Hadž je peta islamska dužnost, koju tokom života treba ispuniti svaki muškarac i žena koji steknu uvjete za to. Ove godine iz Bosne i Hercegovine na Hadž odlazi 996 osoba.

Kako je za portal "Avaza" kazao rukovodilac Ureda za hadž i umru Dževad Hadžić, buduće hadžije polaze na put prekosutra, 24. juna ove godine.


Obilazak Medine

- Prvi let je u 9 i 20 sati, u kojem će biti 180 putnika. Drugi let je u 10 i 50 sati, u kojem će biti 270 putnika. Treći let je u 14 i 30 sati u kojem će biti 75 putnika. U 17 i 35 sati bit će let koji broji 278 putnika i posljednji u 20 i 25 na kojem će biti 180 putnika – rekao je Hadžić za portal "Avaza". 

To je ukupno 992 putnika i četvorica muškaraca su otišla prije dva dana, te je to taj ukupni broj 996.

- Prvo ćemo sletiti u Medinu, gdje ćemo boraviti šest noći. U Medini ćemo obići mezarje, znamenitosti, džamije i nakon toga prvog Zul-hidžeta ćemo se uputiti u Meku i tamo ćemo biti do početka hadža. Prvo ćemo obaviti umru i isti ili naredni dan, ovisno od umora hadžija. Nakon toga se odlazi na Arefat, uoči Bajrama. Tada počinje praktično hadž. Obavi se stajanje, odnosno boravak na Arefatu. Tu noć nakon akšama ide se na Muzelifu, Minu gdje se bacaju kamenčići – rekao nam je Hadžić.


Bacanje kamenčića

Dodaje da se naredna tri dana bacaju kamenčići, obavi se glavni tavaf i hadž je time okončan, nakon trećeg dana bacanja kamenčića.

- Obredi hadža počinju na Dan Arefata, odnosno uoči Bajrama – rekao je.

Dodao je da će hadžije biti smještene u hotelima sa pet zvjezdica u Meki, Ebradž Meridijan (Meridian Towers). Ističe da se autobusom putuje 2 minute, zatim pješke 3 do 4 minute do hotela, što znači da je vrlo blizu harema Kabe.

- Nikad bliže hadžije nisu boravile od harema. U Medini je to još bolje. To je drugi red hotela, sa sjeverne strane. To je najbolja strana, posebno za žene, jer je najbliže njima za klanjanje. Tako da su smještaji vrhunski. Nikada se hadžije nisu našle u boljem smještaju – zaključio je Dževad Hadžić za portal "Avaza".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.