VELIKI ZNAČAJ TAKVE ODLUKE

Ambasador Jukić sa šefom crnogorske diplomatije: Članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji bilo bi podsticajno za BiH

Krivokapić je rekao da bi Bosni i Hercegovini što prije trebalo dodijeliti status kandidata za Evropsku uniju

Branimir Jukić i Ranko Krivokapić. Vlada Crne Gore

E. Ć. / Mina

22.6.2022

Ambasador Bosne i Hercegovine u Crnoj Gori Branimir Jukić sastao se s ministrom vanjskih poslova te zemlje Rankom Krivokapićem. 

Na sastanku je, kako je saopćeno iz Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore, Krivokapić rekao da bi Bosni i Hercegovini što prije trebalo dodijeliti status kandidata za Evropsku uniju.

Krivokapić je istakao da je uvjeren da će Evropska komisija uvažiti sve dosadašnje napore i prepoznati značaj takve odluke. U saopćenju se navodi da je u sadržajnom i otvorenom razgovoru konstatovano da su odnosi Crne Gore i BiH prijateljski i dobrosusjedski, ojačani zajedničkim vanjskopolitičkim prioritetima u pogledu regionalne saradnje i integracije u EU.

- Ocijenjeno je da Crna Gora ima historijsku šansu da bude prva naredna članica Unije, što bi i za države regiona bila dobra vijest i podstrek da istraju na evropskom putu - kaže se u saopštenju.

Sagovornici su razgovarali o regionalnim pitanjima i previranjima na globalnom planu i ocijenili da su dešavanja u Ukrajini dovela do veće kompaktnosti Evropske unije i NATO-a, prenosi Mina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.