TEŽAK UDARAC

Evropska unija blokira finansiranje brojnih projekata u RS

Sankcije su odgovor na politiku blokada i secesije koju provode stranke iz manjeg bh. entiteta, predvođene Miloradom Dodikom

E. Ć. / Politički.ba

Dodik: RS ostala bez projekata vrijednih 600 miliona eura

Foto: Agencije


Nakon što je ranije uskratila finansiranje radova na koridoru 5C, te projekat revizatalizacije željezničkih pruga, Evropska unija je sada odlučila da neće finansirati rješavanje problema vodosnabdijevanja u općinama i gradovima RS - Doboj, Istočno Sarajevo, Laktaši, Prnjavor, Trebinje i Zvornik, prenosi "Politički.ba".

Vrijednost tih projekata iznosila je oko 600 miliona eura. Sankcije su odgovor na politiku blokada i secesije koju provode stranke iz manjeg bh. entiteta, predvođene Miloradom Dodikom.

Odluka da se ne finansiraju projekti vodosnabdijevanja inicirana je danas u Rimu, tokom sastanka Operativnog odbora Investicionog foruma zapadnog Balkana (WBIF). Na sastanku se raspravljalo o aplikacijama za projekte iz cijelog regiona uključujući i BiH, prenosi Politički.

Predstavnica Njemačke je na sastanku jasno tražila da se iz projekata izuzme pomoć za RS zbog političke situacije i političkih blokada. Identično su zahtijevali Nizozemska, Češka, Švedska, Španija i Austrija. Francuski predstavnik je također podržao stav Njemačke, s tim da je on u svojoj formulaciji spomenuo "one koji ruše Dejtonski sporazum".

Inače, Evropska komisija je istakla da će nastaviti nadzirati političku situaciju i pokušati pronaći rješenje kroz dijalog, ali, a sada, finansiranje rastućeg broja projekata je obustavljeno. S druge strane podržani su projekti koje su podnijele općine i gradovi iz Federacije BiH kao što su Gračanica, Tešanj, Široki Brijeg, prenosi Politički.

Više o temi Evropska unija

Više o:

Evropska unija RS
NA VRH

Podijeli članak na