PRENOSIMO

The Bosnia Times: Kad ni Murat nije mogao više durat - Analiza intervjua Murata Šabanovića na Face TV

Bakir Izetbegović slovi kao (sve)moćan vođa kad štiti kriminalce iz svojih redova, dok patriote „ostavlja na cjedilu“, a protivnicima pakuje optužnice

The Bosnia Times

22.6.2022

Kukanjac, Šabanović, Švrakić. The Bosnia Times

Legendarni Murat Šabanović, komandant Drugog bataljona Prve podrinjske brigade Armije RBiH, poznatiji kao čovjek koji je prijetio da će minirati hidrocentralu na Drini, dok ga je javno preko radio prijemnika i televizijskih ekran "kumio, molio" general Milutin Kukanjac: "Nemoj Šabane, nemoj brate Murate!!!", gostovao je u “Centralnom dnevniku” sa Senadom Hadžifejzovićem. 

Šabanović se zbog ovog čina još uvijek nalazi na Interpolovoj crvenoj listi kao "terorista". 

- Molio sam Bakira da se to riješi! Rekao mi je: “Ako ti ja budem pomagao, tek si onda naje*bao! - Zbog svega je Šabanović ogorčen na Izetbegovića i na njegovu stranku SDA, piše The Bosnia Times.


Da mi Bog oprosti...

- Svaka vlast je korumpirana, ali ova je Al Capone! - tvrdi Šabanović. - Nisam se pokajao što sam se borio za državu, ali nikad više ne bih za SDA! “Svakog petka na džumi molim Boga da mi oprosti što sam glasao za SDA! - ogorčen je Šabanović.

- Bakir je zlo bošnjačkog naroda! On je privatizirao SDA! - smatra Šabanović. On je ustvrdio da nakon ratnog snimka, nikad više nije poslušao Aliju Izetbegovića jer je on naredio da se razminiraju prijelazi u Višegradu kako bi prešli četnici!

Sudeći po brutalnim uvredama koje je izrekao na račun Izetbegovića očito je gnjev i bijes u njemu dugo „kuhao“. Ali inicijacija koja je pobudila dugo skriveni gnjev bila je prijetnja koju mu je neko uputio da će „završiti kao Ramiz Delalić Ćelo, koji je završio u kanalu“. Prijetnja mu je upućena nakon što je na jednom boračkom skupu kritički govorio o odnosu SDA prema boračkoj populaciji.

Šabanović je prilično naivno i nedorečeno spomenuo i vođe „Zelenih beretki“ (Švrakiće), kao primjer, koji su, po njemu, veoma popularni među masama jer imaju podršku tridesetak hiljada ljudi na jednoj viber grupi. „Zelene beretke“ su bile aktualizirane prošle godine kada je ratna psihoza dosezala svoje vrhunce zbog prijetnji Milorada Dodika za otcjepljenjem Republike Srpske, kada su pozvali na regrutaciju novih članova. Tako da „Zelene beretke“ kao boračko udruženje slovi kao paravojno krilo SDA.

Tri najznačajnija odgađaja s početka agresije na Bosnu i Herecgovinu povezuje jedna osoba. To je general Milutin Kukanjac. Kako je Kukanjac od Šabanovića naparavio legendu, tako je proslavio ime nepostojeće vojne grupacije „Zelenih beretki“. Ime je izmislio novinar „Muslimanskog glasa“, tadašnjeg glasila SDA, da bi, kako je kasnije tvrdio, zavaro trag KOS-u, koji je bio otkrio postojanje Patriotske lige. 

Nakon kidnapovanja predsjednika Alije Izetbegovića od strane JNA, branioci Sarajeva su opkolili kasarnu na Bistriku gdje je bila komanda generala Kukanjca. Uvjetujući pregovore o razmjeni i oslobađanju predsjednika Izetbegovića iz Kasarne u Lukavici, prekidom napada na kasarnu, generla Kukanjac je izravno prozvao Emina Švrakića da komanduje tim jedinicama, i tako ime „Zelenih beretki“ lansirano u eter. Tokom razmjene Izetbegovića sa Kukanjcem došlo je dooružanog napada na kolonu od strane Teritorijalne odbrane. Zbog toga je Tužilaštvo BiH ovih dana podiglo optužnicu protiv desetak aktera tog događaja, a među optuženima je i Emin Švrakić, piše The Bosnia Times.


Akumulacija gnjeva potlačenih

Rat je u biti varka. To što je uradio Murat Šabanović je izvrstan primjer za to. Kao što je poraće ponekad teže od rata. Opet je Šabanović dobar primjer za to. On je optužen zbog načinjene štete prilikom puštanja vode iz hidrocentrale uiznosu od 11 milona eura, kao što je stavljen na interpolovu listu kao terorista. 

Pored toga zakinuta su mu boračka prava kao ratnom vojnom invalidu. Iako su Švrakići miljenici režima, pa su postali vlasnici televizija koja slovi kao medijski bastion SDA, optužnica protiv Emina Švrakića im je težak udarac. Švrakić je veoma star čovjek i teško da će doživjeti ishod suđenja koje bi moglo potrajati nekoliko godina. Ali, ako preživi suđenje, bit će sigurno u nezvidnoj situaciji jer je general Kukaknjac od njega proizveo lažni mit.

Pošto su advokati optuženih došli u posjed optužnica, pa tako i izjava svjedoka, izjavu Bakira Izetbegovića su doturili medijima. Njegova izjava je izazvala šok i nevjericu zbog lažnog predstavljanja sebe i minimiziranja svoje uloge u ovom slučaju.

Ovakvo Izetbegovićevo kontroverzno i licemjerno ponašanje prema događajima i ljudima u ovim „teškim vremenima“ najvjerovatnije je iziritiralo Ramiza Delalića Ćelu da mu je upućivao pozive da mu obustavi sudski proces koji se protiv njega vodio zbog ubistva „sarajevskog svata“. On je poricao krivicu tvrdeći da on ubica svata. Iako se odazivao na sudska ročišta Delalić se paranoično bojao presude i odlaska u zatvor iz straha da bi u zatvoru mogao biti ubijen. 

On je bio jedna od najkontroverznijih heroja Sarajeva koji je, kako je priznaoza medije, „ubijao za Aliju“. U tom za Delalića dramatičnom vremenu desilo se miniranje turbeta Alije Izetbegovića. Pošto počinitelj nikad nije otkriven sumnja se da je to bilo djelo Delalića koji je u napadu bijesa tako „poslao poruku“ Bakiru Izetbegoviću koji ga je ignorirao i nije mu htio pomoći.

Iako rika gnjeva i bijesa koju je Murat Šabanović ispoljio u spomenutom intevrju nema više tako snažan eho u masama, njegov intervju se u prenesenom smislu može tretirati kao ponovni pokušaj miniranja „brane “ u koju se dugi niz teških poratnih godina akumuliorao gnjev i bijes potalčenih masa. Hoće li bujica gnjeva koja se svakodnevno izljeva iz povrijeđenih i obespravljenih patriotsa srušiti bošnjački režim i odnijeti Bakira Izetbegovića u političku povijest saznat ćemo u oktobru, piše "The Bosnia Times".Da 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.