ŠTA ĆE BITI S PDV-OM

Direktor UIOBiH Miro Džakula za „Avaz“: Prihodi za pet mjeseci veći za 739 miliona KM

Rast prihoda od čak 23 posto, kaže Džakula, posljedica je rasta cijena, ali i bh. ekonomije

Džakula: UIOBiH čeka usaglašeni tekst. Agencije

Piše: Al. Bajramović

24.6.2022

Samo za prvih pet mjeseci ove godine Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH naplatila je za 739 miliona KM više prihoda nego u istom periodu prošle godine, kazao je za „Avaz“ direktor UIOBiH Miro Džakula.


Dom naroda

Rast prihoda od čak 23 posto, kaže Džakula, posljedica je rasta cijena, ali i bh. ekonomije te rada kompanija koje, uprkos svim izazovima, stvaraju novu vrijednost.

- Naravno da tu treba računati povećanje vrijednosti uvezenih dobara, kao i rast cijena, ali je činjenica da je dodana vrijednost osnovica za oporezivanje i da je privreda u BiH stvara - kaže Džakula.

Komentirajući prijedloge da se stopa PDV-a smanji ili ukine za osnovne životne namirnice, a poveća za luksuz, Džakula kaže da su Predstavnički i Dom naroda usvojili različite prijedloge izmjena, te da UIOBiH čeka usaglašeni tekst. Upozorava kako ne treba zaobilaziti Upravni odbor UIOBiH.

- Ovdje su parlamentarci preskočili taj korak, možda i u dobroj namjeri da se pomogne ljudima, ali to nije put kojim se treba ići bez provedenih analiza i efekata po prihode. Bojim se da smo i poreznu politiku dijelom iskoristili u svrhu predizbornih aktivnosti, što nikako nije dobro. Uprava će provesti svaku izmjenu zakona koja je provediva i koja se usvoji u Parlamentu BiH. Nažalost, ovaj prijedlog je neprovediv i trebao bi se doraditi - ističe Džakula.


Porezna reforma

Dodaje da je u oba prijedloga UIOBiH zadužena da odredi koji proizvodi spadaju u kategoriju 0 i 5 posto PDV-a, što je suprotno zakonu, te da će se i u slučaju konačnog usvajanja UIOBiH morati ostaviti vrijeme za pripremu realizacije.

- Jedinstvena stopa od 17 posto najprimjerenija je trenutku ekonomskog razvoja BiH. Žalosti me što niko ne uvažava mišljenje eksperata, ne samo iz Uprave već i izvan nje. Bojim se da idemo nepripremljeni u reformu poreznog sistema, bez spoznaje šta će nam se desiti - kaže direktor UIOBiH.

Pristup koji imaju u Austriji

Džakula naglašava da se u jeku krize građanima može pomoći na druge načine.

- Zalažem se za pristup koji imaju u Austriji, da se novac dodijeli onima kojima je najpotrebniji, ali to nije pitanje za direktora Uprave, već za vlade entiteta. Nije dobro poreznu politiku dijelom pretvarati u socijalnu. Postoje institucije koje se bave rješavanjem socijalnih pitanja najugroženijih kategorija stanovništva, dok porezna politika treba da osigura prihode državi kako bi sve mogla finansirati - pojašnjava Džakula.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.