BRISEL

Otkazano obraćanje lidera EU poslije samita o zapadnom Balkanu

Nije poznat razlog otkazivanja konferencije

Zajedničku press konferenciju su održali lideri Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije. Screenshot

H. J. I.

23.6.2022

U Briselu je 23. juna održan samit EU - Zapadni Balkan na kojem je 27 evropskih šefova država i vlada raspravljalo sa kolegama iz regiona o izazovima sa kojima se suočavaju, naročito u svjetlu ruske agresije na Ukrajinu.

Konferencija za novinare nakon uvodnog dIjela samita, na kojoj je trebalo da se obrate lideri EU a bila je planirana oko podneva je otkazana.

Zajedničku press konferenciju su održali lideri Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije.


Samit Evropskog vijeća, na kojem učestvuju lideri EU i šefovi država ili vlada njenih članica, počinje 23. juna poslije podne u Briselu.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović kazao je poslije samita da niko nije protiv evropske perspektive bilo koje države zapadnog Balkana.

- Svi su snažno za evropsku perspektivu. Mogu reći da BiH ima snažnu podršku. Zadovoljan sam sastancima koji su danas održani. To su sastanci o napretku BiH - rekao je Džaferović.


Međutim, ocijenio je nepravednim ako se kandidatski status ne dodijeli i BiH.

- Ono što Ukrajina danas proživljava, BiH je proživljala 90-ih godina. Ako postoji država kojoj se iz geostrateških i geopolitičkih razloga treba dodijeliti kandidatski status, onda je to BiH - istakao je Džaferović.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.