KRUZER "BOLETTE"

Iz Federalnog ministarstva prometa i komunikacija za "Avaz": Brod koji je uplovio u Neum imao je dozvolu

Naglasili su da Kapetanija pomorske plovidbe Neum u skladu sa Zakonskom regulativom odredila sidrište za Kruzer i obračunala naknadu koju plaćaju strana plovila u teritorijalnim vodama Bosne i Hercegovine

Kruzer "Bolette" u Neumu. AVAZ

Piše: A. Ovčina

23.6.2022

Kruzer "Bolette" dužine 237 metara jutros je uplovio u Neumski akvatorij.

Riječ je najvećem brodu koji je uplovio u historiji pomorskog akvatorija BiH, a na njemu se nalazi više od 1.000 putnika. 

Nekolicina građana Neuma okupila se kako bi iskazala svoje neslaganje sa dolaskom kruzera u Neum. 

Kako su naveli, cilj današnjeg protesta, prema tvrdnjama okupljenih, jeste da se bh. javnost upozori da je Neum biser BiH i da se njegove vode moraju zaštititi, te da se luka ne koristiti u komercijalne svrhe jer će takvo nešto rezultirati samo štetom.


Za portal "Avaza" iz Federalnog ministarstva prometa i komunikacija su kazali da je Kapetanija pomorske plovidbe – prometa Neum dobila obavijest od strane Agencije "Helax" iz Mostara da putnički brod imena MS “Bollete” koji plovi pod zastavom Bahama, vlasnik brodar iz Velike Britanije, želi uploviti u akvatorij Neum-Klek na dan 23. juni ove godine.

Iz ovog ministarstva navode da je obavijest o najavi uplovljenja, Kapetanija pomorske plovidbe –prometa Neum dostavila istog dana Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija, Općini Neum, Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine, Carini BiH ispostava Neum i Policijskoj stanici Neum. 

- Zakonom o slobodnoj plovidbi i međunarodnim konvencijama, a čija je potpisnica i BiH, ako država nije u stanju katastrofe (rat, pandemija i sl.) brod koji je tehnički ispravan, ima uredne papire, blagovremeno se prijavi, plati propisane takse, a kako nema adekvatne lučke infrastrukture, brod uz ispunjavanje ovih uslova može uploviti na sidrište koje mu se odredi - kazali su za portal "Avaza". 


Nije bilo posjeta

Naglasili su da Kapetanija pomorske plovidbe Neum u skladu sa Zakonskom regulativom odredila sidrište za Kruzer i obračunala naknadu koju plaćaju strana plovila u teritorijalnim vodama Bosne i Hercegovine kao i naknadu za korištenje objekata sigurnosti, a koja se uplaćuju na račun javnih prihoda Federacije BiH.

Dodali su da u zadnjih nekoliko godina nije bilo posjeta brodova ove veličine niti je najavljeno još kruzera za uplovljavanje. 


Odgovor na upit "Avaza". PRINTSCREEN

Izgradnja mosta

ivanja istih - kazali su za portal "Avaza".

Inače, kruzer je jutros u 7 sati uplovio u Neum, a u tom gradu zadržat će se narednih 14 sati.

Visina od vode do najviše tačke kruzera iznosi 48,1 metar. Kapacitet mu je 1.380 putnika, a broj članova posade na ovom kružnom putovanju je 647.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.