NAŠA TEMA

Gradska rijeka do sada odnijela nekoliko mladih života: Zašto se još ne postavlja zaštitna ograda uz hirovitu Miljacku

Čekaju se konkretni potezi iz Grada Sarajeva

Rijeka Miljacka, koja teče kroz cijeli grad, zna biti nepredvidiva. Avaz

Piše: A. Na.

23.6.2022

O postavljanju betonskih greda na postojeće kaskade ili adekvatno ograditi opasni dio kuda teče gradska rijeka Miljacka, koja u jesenjem i zimskom periodu zna biti itekako hirovita, govori se još od 2018. godine, kada su izgubljeni mladi životi. Podsjetimo, Aldin Mulić je 13. decembra 2017. upao u nabujalu Miljacku u naselju Dolac-Malta, a za njim je skočio Irhan Fočo da ga spasi. Obojica su nestala u nabujaloj rijeci, ali je Irhanovo beživotno tijelo pronađeno dan poslije, dok se za Aldinom tragalo skoro puni mjesec.

No, do danas nema konkretnih reakcija, a o ovim idejama koje su davali uvaženi profesori s Građevinskog fakulteta nisu se oglašavali ni iz Grada Sarajeva, čija je to nadležnost.




Inicirani sastanci

Međutim, s obzirom na to da je počelo ljeto i da će spas od velikih vrućina mnoge Sarajlije potražiti na Vilsonovom šetalištu, krajnje je vrijeme da se svi nivoi vlasti pozabave ovim problemom kako još nečije dijete dok trči, vozi biciklo ili role ne bi završilo u rijeku, koja je nepredvidiva.

Iz Općine Novo Sarajevo, na čijem se dijelu nalazi veći dio ovog popularnog šetališta, svjesni su opasnosti koja vreba te su na ovu temu inicirali nekoliko sastanaka.

- Predstavnici Općine inicirali su nekoliko puta sastanke na ovu temu s predstavnicima Grada, te izrazili spremnost da u punom kapacitetu podrži sve konstruktivne aktivnosti u cilju povećanja sigurnosti i stvaranja ugodnog ambijenta na Vilsonovom šetalištu za naše sugrađane - kazali su iz Općine Novo Sarajevo, naglašavajući da dio šetališta pripada i Općini Centar.

Odluka o upravljanju

Za "Avaz" dalje pojašnjavaju da se odlukom o korištenju, održavanju i čuvanju vodotoka regulira način upravljanja, korištenja, zaštite i finansiranja vodotoka na području grada Sarajeva, te prema istoj, vodotoci na području grada su u vlasništvu Grada

Budući da, prema spomenutoj odluci, o postavljanju objekata komunalne infrastrukture i urbanog mobilijara od općeg interesa uz vodotok odlučuje gradonačelnik Grada Sarajeva, čekaju se konkretni koraci i inicijative od strane Grada na uređenju i postavljanju zaštitne ograde duž obalnog pojasa, ističu iz Općine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.