POZITIVNA PRIČA

Vratila se iz Njemačke i u Busovači pokrenula posao, Franka poručuje: Ni sekunde ne žalim, ima posla i u BiH

Za početak je prezadovoljna. Posla ima i iznad očekivanja

Franka: Lijepo je raditi ono što čovjek voli. Facebook

Piše: E. Ć.

23.6.2022

Svakodnevno brojni građani Bosne i Hercegovine napuštaju našu državu u potrazi za boljim životom. Sreću pronalaze u Njemačkoj, Austriji, Sjedinjenim Američkim Državama..., a rijetki su oni koji se vrate i u svojoj domovini pokušaju stvoriti egzistenciju.

Takva je Franka Križanović, koja je 2017. godine otišla iz Busovače u Njemačku. Bila je daleko od svoje kuće, radila, snalazila se, a onda je došla i pandemija koronavirusa. Zbog lokdauna svi su bili zatvoreni, a dosada ju je natjerala da se vrati u Bosnu i Hercegovinu.

Franka za portal "Avaza" kaže da je na kraju imala i sreću, koju je iskoristila i sada je otvorila kozmetički salon u Busovači. Ističe da se nije pokajala što se vratila u Bosnu i Hercegovinu. 


 


Odlazak u Njemačku

- Odmah poslije srednje škole, 2017., sam otišla u Njemačku. Tamo sam radila, najviše u kladionici. Uz to sam radila i nokte, u svom stanu. Nisam nikako uspjela doći do posla u kozmetičkom salonu jer sam imala samo završenu srednju školu, a i nedovoljno prakse. 

Tako da kada je ova korona započela, nismo radili, pa je bilo jako dosadno - kaže Franka za "Avaz". 


Križanović: Ovo je prvi frizersko-kozmetički salon u Busovači. Facebook

Rekla nam je da je u Bosnu i Hercegovinu došla na godišnji i da je na "godišnjem" ostala. Ispričala nam je i kako je došlo do toga da otvori kozmetički salon.

- Slučajno sam pronašla posao u Vitezu, a Dragana, sadašnja kolegica, mi je bila mušterija. Razgovarale smo i tako smo došle na ideju da kod nje u frizerskom salonu otvorim kozmetički sektor, jer u Busovači nema nijedan frizersko-kozmetički salon. Na kraju smo uradile to i počela sam s radom od ponedeljka - kaže Franka za portal "Avaza".


Najbolje je u domovini

- Nisam se pokajala nijednog dana, ma ni sekunde otkako sam došla. Lijepo je kad se radi ono što se voli - naglasila je Franka. 

Za početak je prezadovoljna. Posla ima i iznad očekivanja. 

- Ovo mi je prva sedmica da radim i za početak sam prezadovoljna. Mislila sam da ću prvi mjesec raditi samo svojim prijateljicama. Prezadovoljna sam - istakla je ona.


Frizersko-kozmetički salon u Busovači. Facebook

Imala je i poruku za sve one koji se odluče ići vani.

- Žao mi je svakog ko ode vani. Nije ta Njemačka, a ni nijedna druga strana država kao što su nekada bile. I ovdje ima posla za svakog ko hoće da radi - poručila je Franka Križanović za portal "Avaza".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.