SLOVENSKA MINISTRICA

Tanja Fajon: Izgubili smo kredibilitet kod zemalja Zapadnog Balkana

Sačuvat ćemo kredibilitet procesa proširenja ubrzavanjem dodjele statusa kandidata za članstvo u EU Bosni i Hercegovini, rekla je

S. S. / N1

Tanja Fajon: Zemlje zapadnog Balkana su postale mjesto geopolitičke borbe

Foto: AGENCIJE


Prije početka sjednice Evropskog vijeća, danas je u Briselu održan samit Partije evropskih socijalista i socijaldemokrata (PES), kojem je prisustvovala i predsjednica SD-a i ministrica vanjskih poslova Slovenije Tanja Fajon. Samit socijaldemokratskih lidera, kojem je prisustvovao veliki broj evropskih premijera, podržao je status kandidata Ukrajine i Moldavije, evropsku perspektivu Gruzije i ponovio svoju osudu ruske agresije u Ukrajini. Lideri su se također složili da samo pozitivne poruke Zapadnom Balkanu nisu dovoljne.

- Izgubili smo kredibilitet kod zemalja Zapadnog Balkana koje čekaju status kandidata za članstvo u EU. Ove zemlje ponovo postaju zemlje geopolitičke borbe - poručila je Fajon.

- Sačuvat ćemo kredibilitet procesa proširenja samo ubrzavanjem dodjele statusa kandidata za članstvo u EU Bosni i Hercegovini, otvaranjem pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom i omogućavanjem vizne liberalizacije za Kosovo. Potreban nam je jasan politički signal podrške i posvećenosti perspektivi proširenja Zapadnog Balkana  rekla je još slovenska ministrica.

Prema njenim riječima, potrebno je razgovarati o ciljevima i posljedicama proširenja EU kako unutar PES-a, tako i šire. Pozitivne stavove prema Ukrajini i njenoj evropskoj perspektivi treba podržati, ali to nije dovoljno, rekla je Fajon, koja je ranije ove sedmice u Luksemburgu iznijela prijedlog da se Bosni i Hercegovini dodijeli status kandidata za članstvo u EU pod sličnim uslovima kao Ukrajina, razumijevajući da treba ispuniti sve potrebne uslove prije početka pristupnih pregovora.

Njemački kancelar Olaf Šolc (Scholz) i finska premijerka Sana Marin (Sanna) složili su se da EU ima dužnost prema Zapadnom Balkanu i da, ako se ispune uslovi, mora priznati status zemalja kandidata za članstvo u EU. Visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Žozep Borelj (Josep Borrell) istakao je da među zemljama Zapadnog Balkana vlada veliko razočarenje i da žele rješenja za zajedničke probleme koji prevazilaze svaku zemlju.

Podsjećamo, slovenski premijer Robert Golob danas je poručio kako se mora naći konsenzus kako bi se BiH dodijelio status kandidata bez dodatnih uslova. On je također rekao da će, ako bude potrebno, "insistirat do jutra" na tome.

Više o temi Tanja Fajon

POSLIJE 13 GODINA MANDATA
Tanja Fajon podnijela ostavku u Evropskom parlamentu
NA VRH

Podijeli članak na