EKSKLUZIVNO

Austrijski kancelar Karl Nehamer iz Brisela za "Avaz": Nadam se da će BiH dobiti status kandidata do kraja godine

Zapadni Balkan će i dalje biti važan partner Austrije, imamo posebnu odgovornost, istakao je Nehamer

Nehamer: Veoma bitno i da se biH ponudi perspektiva. Agencije

Piše: H. J. I.

24.6.2022

Ukrajina i Moldavija su jučer dobile kandidatski status za EU. Ova odluka je donešena na sjednici Evropskog vijeća, a predsjednik Šarl Mišel (Charles Michel) je ovo nazvao historijskim trenutkom.

Iako su se pojedine zemlje među kojima je i Austrija, zalagale da i BiH dobije kandidatski status, ta inicijativa nije odobrena.


Frustracija velika, napredak ograničen

Austrijski kancelar Karl Nehamer (Nehammer) je za portal "Avaza" istakao da je samit EU - Zapadni Balkan pokazao da je frustracija velika, a napredak i dalje ograničen.

- Zato mi je bilo veoma bitno, da se i Bosni i Hercegovini ponudi perspektiva. Nakon 3,5 sata složili smo se da, ako Bosna i Hercegovina sada sprovede neophodne reforme, zemlja ima jasnu mogućnost za status kandidata, to kao međukorak - rekao je Nehamer.

Kako naglašava, Bosna i Hercegovina sada bi trebala da sprovede ove nacionalne korake, te se on nada da će poslje toga status kandidata moći biti dodijeljen krajem godine.

- Zapadni Balkan će i dalje biti važan partner Austrije. Imamo posebnu odgovornost. Naša sigurnost i stabilnost su povezani sa zapadnim Balkanom. Osim toga, imamo jake ekonomske veze, što osigurava desetine hiljada radnih mjesta u Austriji. Stoga ćemo nastaviti podržavati, da Bosna i Hercegovina dobije status kandidata nakon što se reforme sprovedu - zaključio je Nehamer.


Poruka Evropskog vijeća

Podsjećamo, Evropsko vijeće je u obrazloženju istaklo da je našoj zemlji spremno dati kandidatski status, ali kada ispunimo 14 ključnih prioriteta.

- Evropsko vijeće je spremno dati status zemlje kandidata Bosni i Hercegovini i povodom toga pozivamo Komisiju da bez odlaganja izvijesti Vijeće o implementaciji 14 ključnih prioriteta navedenih u njegovom mišljenju s posebnom pažnjom na one koje predstavljaju značajan skup reformi kako bi se Evropsko vijeće vratilo na odlučivanje o ovom pitanju - navedeno je u odluci.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.