OMBUDSMEN ZA LJUDSKA PRAVA

Jasminka Džumhur za "Avaz": Građani se rađaju slobodni i imaju pravo da se udružuju, okupljaju i izražavaju vlastite stavove

Određene grupacije smatraju da imaju ekskluzivno pravo da određuju šta je normalno, a šta ne, šta je prihvatljivo, a šta nije u jednom društvu – kazala je Džumhur

Džumhur: Sloboda je temelj. Avaz

Piše: A. Bajramović

25.6.2022

Ustav BiH i međunarodni standardi garantiraju jednak pristup pravima svima, bez obzira kojoj kategoriji pripadaju, podsjeća pravni ekspert Jasminka Džumhur, ombudsmen za ljudska prava BiH. 

Jednaka prava za sve

Ona upozorava da je naša zemlja potpisala međunarodne konvencije i preuzela obaveze koje iz njih proističu, ali da se često i oni koji su potpisali takve dokumente ograđuju od osiguranja jednakog uživanja prava.

- Niko ne osporava svakom pojedincu da ima svoje mišljenje, poštivanje mišljenja drugih je veoma bitno, ali istovremeno to ne daje za pravo da se onom drugačijem nameće kako i po kojim principima će živjeti. Kad govorimo o LGBT zajednici osnovno poimanje je da postoji bojazan, strah od izražavanja identiteta, zato što određene grupacije smatraju da imaju ekskluzivno pravo da određuju šta je normalno, a šta ne, šta je prihvatljivo, a šta nije u jednom društvu – kazala je Džumhur za portal „Avaza“.

Ona dodaje da je to jako opasna pojava, jer danas je na meti LGBT zajednica, a sutra će biti neka druga grupacija.

- Imali smo na kraju krajeva rat, kada je etnička pripadnost bila razlog zbog čega su određene grupe, prvenstveno Bošnjaci, ubijani, zbog čega su nestajali. Svako tretiranje osoba na drugačiji način od onog što su principi međunarodnog prava dovodi ne samo do ugrožavanja prava te populacije, već dugoročno otvara put da se ugrožavaju prava i drugih. U BiH su takvi primjeri najizraženiji. Mi i dalje u dijelu BiH imamo negiranje prava Bošnjaka da svoj jezik nazivaju bosanskim, u drugom dijelu se čak i u Ustavu negira pravo srpskog naroda da ima svoj jezik – ističe Džumhur.

Džumhur podsjeća da je sloboda temelj, da se pojedinci rađaju slobodni i da imaju pravo da se udružuju, okupljaju i izražavaju vlastite stavove.

- Tu je ta razlika između slobode i prava, jer se građani rađaju slobodni. Kada bi država odlučila da vrši ograničenje sloboda okupljanja i izražavanja to može uraditi samo ako je takvo ograničenje zakonom propisano. Veoma restriktivne su okolnosti pod kojima se mogu praviti takve vrste zabrana. Posebno je zabrinjavajuće ako se to ograničavanje radi određenoj populaciji samo zbog toga što ona pripada određenoj kategoriji – kaže Džumhur.


Ugrožavaju prava drugih

O Paradi ponosa koja je danas održana u Sarajevu, iako ih niko direktno niko ništa nije pitao, oglasili su se i pojedini političari, promovirajući vlastite stavove protiv okupljanja LGBT zajednice. Džumhur upozorava da je sloboda okupljanja jednoj, a zabrana drugoj kategoriji stanovništva, pod jednakim okolnostima - diskriminacija.

- Što se tiče političara, jasna je poruka Evropske konvencije. Član 17 kaže da se ne može pozivati na pravo da uživate jedno pravo zagarantirano konvencijom, a da se istovremeno krši neko drugo. Često pozivanjem na pravo na slobodu izražavanja pojedinci, uključujući i određene političare, daju sebi za pravo da na taj način ugrožavaju prava drugih tako što, kad govorimo o okupljanju LGBT zajednice, pozivaju da se ono zabrani. To je direktno kršenje konvencije – ističe Jasminka Džumhur, ombudsmen za ljudska prava BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.