AVAZ NA LICU MJESTA

Završena treća bh. Povorka ponosa, zadovoljstvo na licima učesnika

Ovogodišnja Povorka se održala pod sloganom "Porodično okupljanje"

Reporteri Dnevnog avaza

U Sarajevu je završena treća bh. Povorka ponosa. Ovogodišnja povorka se organizovala pod sloganom "Porodično okupljanje".

Podsjetimo, Povorka ponosa se održava nakon dvogodišnje pauze, jer je šetnja bila onemogućena zbog pandemije koronavirusa. Sva dešavanja vezana za Povorku ponosa moći ćete pratit na našem portalu.

19:30 - Upriličen je zanimljiv baletni program. Ekipa "Dnevnog avaza" sa lica mjesta je zabilježila kako je to izgledalo.

19:25 - Učesnici Povorke su bili zadovoljni kako je danas sve prošlo. Izašli su iz četiri zida i jasno poslali poruku da i oni zaslužuju prava kao i svaki građani ove države.

19:15 - Jedna od organizatorica Povorke ponosa Dina Bajraktarević održala je govor na pozornici kod Zemaljskog muzeja.

- Hvala što ste pokazali svoju solidarnost kad smo nailazili na razne barijere, poput nalaganja dodatnih mjera obezbjeđenja skupa u vidu betonskih i željeznih ograda, plaćanja prisustva hitne pomoći, plaćanje naše sigurnosti na ulicama koje pripadaju nama.

Danas smo svi mi šetali i šetale za sve naše porodice. Danas smo tu da pokažemo kako vrijeme koje uopšte nije toliko konvencionalno i tradicionalno, te da je porodica fleksibilan konstrukt koji se oduvijek gradio isključivo oko vrijednosti ljubavi, podrške i razumijevanja - poručila je Bajraktarević.

19:10 - Na bini između Historijskog i Zemaljskog muzeja je upriličen zabavni program. Učesnici šetnje su iskoristili priliku da odmore i da se dobro zabave.

18:55 - Završena je treća bh. Povorka ponosa. Učesnici su zadovoljni i nasmijani. Sve je prošlo bez ikakvog incidenta.

18:45 - Povorci su prisustvovale i brojne javne ličnosti.

18:37 - Očekuje se obraćanje organizatora Povorke.

18:35 - Završena je šetnja učesnika treće bh. Povorke ponosa. Oni su stigli do bine između Historijskog i Zemaljskog muzeja.

18:27 - Učesnici Povorke ponosa u ovim trenucima su stigli do Zemaljskog muzeja.

Podsjetimo, šetnja učesnika završava kod bine između Historijskog i Zemaljskog muzeja.

18:15 - Trenutno, treća bh. Povorka ponosa prolazi pokraj zgrade Institucija Bosne i Hercegovine.

18:10 - Povorka je stigla do SCC-a. Nakon kratke pauze, učesnici Povorke nastavljaju dalje svojom rutom.

18:00 - Učesnici Povorke u prošli pored Alipašine džamije na Skenderiji. Nastavljaju sa svojom šetnjom. U ovim trenucima se približavaju SCC-u.

Podsjetimo, ruta kretanja povorke je Vječna vatra - Ulica Maršala Tito - Zmaja od Bosne - bina između Historijskog i Zemaljskog muzeja.

17:55 - Učesnici Povorke ponosa uz zvuke bubnja uzvikuju "Porodica u svim bojama".

17:47 - Pjesma "Ay Carmela" na ulicama Sarajeva. Učesnici Povorke su pjevali i "Bella Ciao". Uzvikivali su i tekst sa svojih parola "Čija je ulica? Naša je ulica".

17:40 - Učesnici Povorke ponosa stigli su do zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

17:37 - Odlična atmosfera vlada u Sarajevu koje je danas u duginim bojama. Za sada nema nijednog incidenta.

17:30 -Specijalci s krovova nadgledaju šetnju povodom treće bh. Povorke ponosa, a pojedini građani su sa prozora pozdravili sve učesnike iste. 

17:15 - Lejla Huremović, članica organizacionog odbora Parade ponosa, istaknula je da su ove godine prisutne i porodice koje nemaju LGBTIQ+ člana, kao i porodice sa jednim roditeljem.

- Atmosfera je dobra, mi smo uradili sve kao organizatori što je u našoj moći. Ove godine je slogan "Porodično okupljanje". Mislim da je to veoma važno da napokon vidimo da porodice stoje sa nama i bore se za ljudska prava - kazala je Huremović za portal "Avaza".

17:05 - Ministrica u Vladi Kantona Sarajevo Darja Softić Kadenić danas također prisustvuje bh. Povorci ponosa.

- Ovo je jedan vid borbe za ljudska prava i jedna prava za sve. Mir, ljubav i sloboda je nešto za što se trebamo boriti. Roditelji u svakoj životnoj situaciji trebaju biti apsolutna podrška svojoj djeci. Ja da sam roditelj ne bih razmišljala ni na koji način drugačije. Nažalost, ta djeca su izložena stigmatizaciji, strašnoj borbi i mukama da žive ono što jesu - istakla je Kadenić.

16:45- Podršku učesnicima pružio je i premijer Kantona Sarajevo Edin Forto. 

- Kao i uvijek, mislim da je važno da se o ljudskim i građanskim pravima ne raspravlja. Tolerancija je budućnost Bosne i Hercegovine - kazao je Forto za portal "Avaza".

16:25 - Učesnici Povorke su se skupili ispred Vječne vatre.

I ambasadorica Njemačke Margret Uber (Uebber) pružila je podršku učesnicima i došla na Paradu ponosa. OVDJE pročitajte šta je rekla za portal "Avaza".

16:00 - Pristiže veći broj učesnika Povorke ponosa, na ulicama Sarajeva muzika i pjesma. Sve je u znaku duginih boja. 

15:50 - Bh. muzičar Damir Imamović poslao je poruku podrške učesnicima Povorke ponose.

- Mislim da je Pride jako važan, kao sigurno broj jedan ljudskopravni aktivistički događaj koji pokreće pitanja. Tu sam od početka i nadam se da ću biti tu uvijek i da ćemo se danas super provesti - rekao je, između ostalog Imamović.

15:30 - Dina Bajraktarević, članica organizacionog odbora Parade ponosa, kazala je da su došli učesnici iz cijele BiH i regiona, te da očekuju oko 3.000 ljudi.

- To je svakako bitno za dalji diskurs oko prava LGBT osoba. Nedostaje čitav jedan spektar prava - poručila je Bajraktarević, za portal "Avaza".

15:00 - Okupljaju se prvi učesnici današnje bh. Povorke ponose.

14:30 - Okupljanje učesnika bit će od 15 do 17 sati ispred Vječne vatre, a šetnja će biti upriličena od 17 do 18:30 sati. Program i govori su planirani od 18:30 do 20 sati. 

  • Za učesnike Povorke ponosa obezbijeđena voda

    Za učesnike Povorke ponosa obezbijeđena voda

    Foto: H. J. I.


14:15 - Ruta kretanja povorke je Vječna vatra - Ulica Maršala Tito - Zmaja od Bosne - bina između Historijskog i Zemaljskog muzeja.

Ekipa "Dnevnog avaza" na licu mjesta zabilježila je dolazak prvih učesnika Povorke ponose.

14:00 - Anisa Pračić-Šehić, koja je u glavni grad Bosne i Hercegovine stigla iz Maglaja, kaže da jedva čeka da učesnici Povorke ponosa krenu šetati ulicama grada. 

- Nakon višemjesečnih priprema za našu treći bh. povorku ponosa sve je spremno. Sada očekujemo dolazak naših dobrih ljudi koji žele da podrže naš javni protest. Ovaj put je to naziv "Porodično okupljanje", jer smatramo da porodice trebaju biti prihvatajuće bez nasilja i da se živi ljubav i da svi budemo slobodni i sretni - kazala je Pračić-Šehić.

NA VRH

Podijeli članak na