DOGAĐAJ PREKINULA POLICIJA

Organizatorica performansa koji je uznemirio građane: Priznajem grešku, sadržaj nije bio primjeren za javni trg

Performans nije bio ni u kakvoj vezi sa Bh. Povorkom ponosa niti je bio organizovan od strane Narodnog pozorišta kao ni dio njihove produkcije, saopćila je Prolić

Prolić: Prepoznajem svoju grešku. avaz

A. Č.

26.6.2022

Umjetnička direktorica Internacionalnog Art Festivala "Zvrk" Jasmina Prolić u saopćenju koje je poslala jutros izvinila se zbog sinoćnjeg performansa ispred Narodnog pozorišta Sarajevo koji je zgrozio građane glavnog grada.

Ovaj događaj je policija prekinula oko 22 sata zbog neprimjerenosti sadržaja. 


- Kao umjetnička direktorica Internacionalnog Art Festivala « Zvrk », kao i u ime cijele organizacije istoimenog udruženja, se želim javno i duboko izvinuti svim građankama i građanima Sarajeva za uznemirenje i pometnju koje je jučerašnjom izvedbom na Trgu Susan Sontag ispred NPS-a, višestruko nagrađivani performansom “Together”, renomiranih slovenačkih umjetnika, mogao uvesti u njihove živote.

Znajući da se ovaj performans izvodi na ulicama širom Slovenije i drugih država Evrope kao i na osnovu renomea aktera pozvala sam ovu predstavu u Sarajevo bez upućenosti u sadržaj. Prepoznajem svoju grešku i slažem se da to nije bio primjeren sadržaj za javni trg.

Jedina namjera ovog festivala i performansa je samo jedna velika posveta zajedničkom životu i ljubavi. Performans nije bio ni u kakvoj vezi sa Bh. Povorkom ponosa niti je bio organizovan od strane Narodnog pozorišta kao ni dio njihove produkcije. Realizacija ovog performansa u Sarajevu je omogućena zahvaljujući fondu Evropske unije, navela je u saopćenju Jasmina Prolić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.