HOTELI PUNI

Dobar početak sezone u jedinom bh. gradu na moru: U Neumu će biti kao u mravinjaku

S obzirom na rezervacije, iza 10. jula popunjenost kapaciteta će biti stopostotna, kaže Butigan

Piše: M. Sm.

26.6.2022

Neum: Veliki broj turista - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Neum, jedini bosanskohercegovački grad na moru, tokom prethodne dvije godine bio je top-destinacija za većinu domaćih turista, a zbog pandemijskog zatvaranja granica u tom periodu i brojni Srbijanci su se prvi put upoznali s ovim turističkim mjestom.

Da je Neum na pragu još jedne dobre sezone i, kako se mnogi tamošnji turistički radnici nadaju, slične onoj iz 2019. godine, uvjerili smo se na licu mjesta.


Emina iz Sarajeva: Nije puno skuplje. Avaz

Tek počela

Iako ne vri kao u košnici, ipak, ovih dana u Neumu boravi prilično veliki broj gostiju, s obzirom na činjenicu da je sezona tek počela.

Tako su kapaciteti u hotelskom smještaju popunjeni gotovo 60 posto, kako nam kaže Branimir Butigan iz Udruge hotelijera Neuma.

- Prilično smo zadovoljni popunjenošću, ali i bukingom. Kako sada stvari stoje, s obzirom na rezervacije, iza 10. jula popunjenost kapaciteta će biti stopostotna. Sve u svemu, jedan lijep, pozitivan početak sezone, a raduje nas što, uz domaće goste, koji naravno prednjače, imamo i turiste iz brojnih evropskih zemalja.

Gostima, očito, odgovaraju i cijene smještaja, koje su, usljed silnih poskupljenja, ove godine veće za, u prosjeku, 15 posto. Tako cijena noćenja za dvije osobe u hotelima tokom sezone iznosi prosječno 200 KM. U privatnom smještaju taj iznos se kreće od 60 KM pa naviše, dok su cijene niže u smještajnim objektima iznad magistrale.

Emina iz Sarajeva skoro svake godine ljetuje u Neumu, a ovaj period je odabrala kako bi izbjegla gužve u špici sezone.

- U privatnom smo smještaju, apartman za dvije osobe plaćamo 60 KM, što je samo 10 KM više nego lani. Objekt je, istina, nešto udaljeniji od plaže, ali je ispod magistrale. U Primorskoj ulici je nešto skuplje, što je i logično, budući da je to prvi red objekata do plaže, gdje su cijene noćenja između 80 i 100 KM. Prihvatljive su cijene i hrane i pića - kazala nam je ona.

Iz Prijedora u Neum je s porodicom stigla Milica, koja nam je, također, kazala da su cijene u privatnom smještaju prihvatljive.

Milica iz Prijedora: Cijene prihvatljive. Avaz

Lijepo doći

- Ostajemo četiri dana i stvarno je lijepo sada doći, kada nema gužve na plažama - rekla nam je Milica.

Za vikend se u Neumu očekuje veliki priliv gostiju, s obzirom na jednodnevne izlete, odnosno dolaske autobusima iz skoro svih gradova BiH.

Sokovi 4, sendvič 5 KM

Cijene pića i hrane u restoranima i drugim ugostiteljskim objektima se ne razlikuju puno od onih u unutrašnjosti BiH. Espreso-kafa košta 2,50 KM, sokovi 4, topli sendviči su pet, fileti i pileći hamburger su po šest KM. Cijena pizze se kreće od 12 KM pa naviše, a porcija miješanog mesa je 25 KM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.