MODRIČA

Dodik: Molim Boga da se Tramp vrati na vlast, čekamo prikladne globalne okolnosti za otcjepljenje RS

Nikada nismo odustali od toga da RS bude ono što je bila 9. januara 1992. godine, istakao je član Predsjedništva BiH

Dodik: Mi smo republiku formirali kao svoju državu. Agencije

H. J. I.

26.6.2022

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izrazio je u nedjelju nadu da će se na vlast u SAD-u ponovno vratiti Donald Tramp (Trump) i najavio da će Srbi čekati prikladne globalne okolnosti kako bi se entitet RS otcijepio od BiH za koju je opetovao da je neodrživa država.

- Nikada nismo odustali od toga da RS bude ono što je bila 9. januara 1992. godine. Mi smo republiku formirali kao svoju državu i to je ono što nama treba - rekao je Dodik u Modriči govoreći na obilježavanju vojne operacije Koridor iz 1992. godine.


Vrlo brzo će Srbi donositi bitne odluke

Odlukom srpskih vlasti 9. januara 1992. proglašena je RS što je bio uvod u kasniji rat u Bosni i Hercegovini. U vojnoj operaciji Koridor koje su izvele srpske snage u ljeto 1992. spojeni su dijelovi nekoliko srpskih regija u BiH i RH sa Srbijom.

Dodik je uvjeren kako će vrlo brzo Srbi donositi bitne odluke o svojoj sudbini u Bosni i Hercegovini, te je izrazio očekivanje da će u SAD-u ponovno na vlast doći Donald Tramp.

- Prvi put u historiji Srbi čekaju vrijeme. Moramo biti strpljivi, razumjeti vrijeme. Evropa neminovno dolazi u konfuziju, do svojih unutarašnjih problema. Molim se Bogu da ponovno u Americi dođe Donald Tramp - dodao je član Predsjedništva.

Po njegovim riječima život je neodrživ u BiH, te je najavio nastavak blokade državnih institucija.


"U RS trpimo zbog BiH svih ovih godina"

- U RS trpimo zbog BiH svih ovih godina. Uspjeh naše države, uspjeh naše slobode je u tome da zaustavimo prijenos na nivo BiH. Koji je smisao da jača BiH, da izgrade Sarajevo i jačaju kao glavni grad iz kojeg je otišlo 150.000 Srba? - rekao je Dodik.

Komentirajući zaključke Evropskog vijeća Dodik je ocijenio kako BiH nije dobila kandidatski status samo kako bi u zemlji i dalje odlučivali stranci.

- Oni prime Ukrajinu, a nama kažu da čekamo. A znate zašto? Zato da bi ovdje stranci i dalje odlučivali, da bi Kristijan Šmit (Christian Schmidt) i tri suca Ustavnog suda određivali nama sudbinu - rekao je Dodik.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.