PARLAMENTARNA SKUPŠTINA

Počela sjednica Predstavničkog doma BiH: Na dnevnom redu nema HDZ-ovih izmjena Izbornog zakona

SDP-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona podrazumijeva smanjenje unutarstranačkog cenzusa sa 20 na 10 posto, a DNS-ov da mandat se pripada stranci, a ne izabranom pojedincu

Piše: S. S.

27.6.2022

Počela sjednica Predstavnički dom PSBiH - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Počela je sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na kojoj će se raspravljati o Prijedlogu zakona o budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu, čiji je predlagač Predsjedništvo BiH.

Vijeće ministara BiH je početkom juna usvojilo Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu, koji je upućen Predsjedništvu BiH kao ovlaštenom predlagaču.

Provođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju

Ukupni prihodi, primici i finansiranje institucija BiH u 2022. godini iznose 1.073.600.000 KM, dok servisiranje vanjskog duga BiH iznosi 819.189.119 KM.

Nacrtom budžeta za 2022. godinu se, između ostalog, prioritetno podržavaju nastavak reformi u vezi s ispunjavanjem uvjeta za Evropsko partnerstvo, provođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), osiguranje sredstava za finansiranje Općih izbora 2022. godine, kao i za provođenje višegodišnjih projekata budžetskih korisnika.

Predsjedništvo BiH je utvrdilo Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu, s izmjenom u tekstu Zakona o budžetu. Izmjena je što se sa stavke tekuće rezerve na stavku Centralne izborne komisije BiH prebacuje 2 miliona i 800 hiljada KM, odnosno sredstva koja su nedostajala za organizaciju općih izbora u BiH.

Na dnevnom redu nema HDZ-ovog prijedloga izmjena Izbornog zakona, iako je prošao kroz Dom naroda BiH.

Predviđeno je i razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH, koji su predložili poslanici SDP-a Nermin Nikšić, Saša Magazinović, Nada Mladina i Zukan Helez, kao i Prijedloga zakona o izmjenama i dopuni Izbornog zakona BiH čiji je predlagač poslanik DNS-a Nenad Nešić, a koji će biti razmatran u prvom čitanju. SDP-ov prijedlog podrazumijeva smanjenje unutarstranačkog cenzusa sa 20 na 10 posto, a DNS-ov da mandat se pripada stranci, a ne izabranom pojedincu.

Zakon o upisu pripadnosti konstituvnom narodu

Predstavnički dom će razmatrati i Prijedlog zakona o upisu pripadnosti konstitutivnom narodu, nacionalnoj manjini i ostalim u BiH, koji je predložio poslanik Nikola Lovrinović.

Prema ovom zakonu nacionalnost će se upisivati u knjigu rođenih, državljanstvo i ličnu kartu. Upisivanje ne bi bilo obaveza, ali bi bilo uslov pri konkursima u državnim institucijama, gdje postoje nacionalne kvote. Roditelji bi upisivali nacionalnost i za maloljetnike, a oni bi pri punjenju 18 godina imali pravo to mijenjati.

Na dnevnom redu je, između ostalog, poslanička inicijativa Saše Magazinovića kojom se zadužuje Vijeće ministara BiH da Međunarodnoj fondaciji za razmjenu organa Eurotransplant uputi pismo namjere za pridruživanje BiH Eurotransplantu.

Na dnevnom redu su i izvještaji brojnih parlamentarnih komisija te izvještaji o radu određenih institucija BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.