PRED SJEDNICU PARLAMENTA

Zukan Helez za "Avaz": Bitno je da budu prisutni svi koji su protiv HDZ-ovih izmjena Izbornog zakona

Ne možete biti protiv budžeta, jer je sad jedino bitno da bude uopšte usvojen, rekao je

Zukan Helez: Imamo zamjerke, ali jedino bitno je da budžet bude usvojen. AGENCIJE

Piše: S. S.

27.6.2022

Na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH se očekuje obiman dnevni red, a poslanici će raspravljati o Prijedlogu zakona o budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu, čiji je predlagač Predsjedništvo BiH.

Na dnevnom redu je Prijedlog zakona o upisu pripadnosti konstitutivnom narodu, nacionalnoj manjini i ostalim u Bosni i Hercegovini, čiji je predlagač poslanik HDZ-a Nikola Lovrinović. 

Izborni zakon

Na dnevnom redu su i SDP-ove izmjene Izbornog zakona, kojim se smanjuje unutarstranački cenzus sa 20 na 10 posto, a kako je rekao za portal "Avaza" poslanik SDP-a Zukan Helez moguće je da dođe do dopune dnevnog reda, pa da se uvrsti i HDZ-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona, koji je već prošao Dom naroda.

- Mislim da će biti burno na sjednici, jer će se naći naš prijedlog Izbornog zakona i na drugoj strani HDZ-ov prijedlog koji je prošao Dom naroda. Tako da će tu biti dvije suprostavljene grupacije, na jednoj strani svi koji vole BiH i koji nemaju druge države i na drugoj strani će se solidarisati separatisti iz HDZ-a i SNSD-a. Mislim da će u tom tonu biti obilježena cijela sjednica - rekao je Zukan Helez za portal "Avaza".

Na prvobitno planiranom dnevnom redu nije bilo HDZ-ovih izmjena Izbornog zakona, ali poslanik Helez je ubijeđen da će na kolegiju doći do dopune istog, jer većinu imaju SNSD i HDZ.

Jedino je bitno da budžet bude usvojen

- Vrlo je bitno da na sjednici budu prisutni svi svi iz reda stranaka koji su protiv ovih izmjena Izbornog zakona i daljih podjela u BiH. Dosta bure će biti i oko prijedloga Nikole Lovrinovića za upisivanje  pripadnosti konstitutivnom narodu, nacionalnoj manjini i ostalim u Bosni i Hercegovini u dokumente. Bilo je dosta i prošli put, to će biti odbačeno, mislim da je takvo raspoloženje. Tu ima elemenata i fašizma, tako se radilo i u nacističkoj Njemačkoj za vrijeme Hitlera da uvodite u dokumente upisivanje nacionalnosti. Gadi mi se i na samu pomisao da to prođe - poručuje Helez.

Na dnevnom redu je i budžet, koji će prema riječima Zukana Heleza, dobiti podršku uprkos brojnim manama.

- Ne možete biti protiv budžeta, jer je sad jedino bitno da bude uopšte usvojen. Riječ je o strateškom dokumentu jedne države. Naravno da imamo mnogo zamjerki, on se ne povećava godinama, iako se povećavaju prihodi od PDV-a. Mislim da se oko 30 posto povećao prihod od PDV-a, toliko bi se trebao povećati i budžet, ali zbog blokada, zbog stava stranaka koji ne doživljavaju BiH kao svoju državu to ostaje isto - zaključio je Zukan Helez za portal "Avaza".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.