NEVJEROVATNA PRIČA

Anis Hadžikadunić iz Doboja od dijelova sa autootpada napravio formulu prirodne veličine

Nepune dvije godine sam pravio formulu, s tim da to nije trajalo svaki dan, kazao nam je Hadžikadunić

Anis Hadžikadunić napravio formulu. AVAZ

Piše: A. Ovčina

27.6.2022

Formula 1 je najviša klasa jednosjeda u automobilizmu koju je odobrila Međunarodna automobilistička federacija, a ljubitelja ovog vozila ima u Bosni i Hercegovini. Jedan od njih je i Anis Hadžikadunić iz Makljenovca kod Doboja. On je napravio „Ferari“, prikupljajući dijelove uglavnom na autooptadu povećao je za 43 puta.

Kako je za portal „Avaza“ kazao Anis Hadžikadunić uvijek je imao želju prisustvovati takmičenju Formule 1, ali s obzirom na nemogućnost, kako on kaže „potrefio“ je neku igračkicu, poslije igračke je krenulo sve.

Radio sam

- Jedno vrijeme sam razmišljao kako bih ja to uradio. Zatim sam to uvećao. Svaki dio kad uvećam dobije, stvarnu dužinu, stvarnu širinu. Tražio sam što kvalitetnije materijale da bi postigao i težinu. Na kraju je ispalo tako da je unutra motor 1,6 turbo dizel. Na njoj je ostalo još samo da se uradi poliester – ističe Hadžikadunić.

Dodao je da ima još nekih detalja da se uradi. Istakao je da je sve napravio u garaži, koja je u sklopu njegove kuće.

- Nepune dvije godine sam pravio bolid, s tim da to nije trajalo svaki dan. Pretežno sam to radio kada sam imao slobodno vrijeme, navečer iza 17 sati. Tako je to trajalo skoro dvije godine – kazao je.

Dodao je da nije imao pomoć porodice i prijatelja, već je sve sam svojim rukama radio. Naglasio je da je koristio jednu mašinu iz firme iz Doboja.

Formula koju je napravio. FACEBOOK

Stigao do cilja

- Sve sam napravio od dijelova sa autootpada. Nijedan dio nije isti. Sve sam tražio šta sa čim štima, šta se može prepraviti, dodati. Pravilo se da bi se došlo do finalnog cilja – kazao je on.

Istakao je da voli brzu vožnju te da je uvijek bio zainteresiran za taj vid vožnje. Kaže kako uživa u tome.

- Ljubav prema automobilima traje od malih nogu. Ja sam zaljubljenik u automobile. Nikada nisam išao na trke. Nisam imao priliku, mada sam sad stekao sve uslove. Sada bih mogao – zaključio je on.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.