OBILJEŽAVANJE GODIŠNJICE

Kalinovički put smrti: "Oca su mi vukli Nivom po cesti , posljednji put sam ga vidio uništenoj kapiji Barutnog magacina

Na uništenoj kapiji Barutnog magacina Almir Hadžić je posljednji put poljubio oca

Almir Hadžić: Tada imao 16 godina. Agencije

Piše: Al. Bajramović

27.6.2022

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe pored Osnovne škole “Ljutica Bogdan” i u Barutnom magacinu, objektima koji su tokom rata bili pretvoreni u logore za bošnjačko stanovništvo, u Kalinoviku je jučer obilježena 30. godišnjica zločina nad stanovnicima ovog grada.


122 osobe

Cvijeće je položeno i na Rogoju, Mehkim brdima, te na lokalitetima Tuzlakova štala i tuneli Miljevina, gdje su nakon rata ekshumirani posmrtni ostaci žrtava ratnih zločina. U Kalinoviku su tokom rata ubijene 122 osobe, a porodice još tragaju za svoja 42 člana.

Na uništenoj kapiji Barutnog magacina, vojnom objektu koji se postepeno urušava i koji danas služi za zatvaranje stoke, Almir Hadžić iz sela Mjehovine posljednji je put vidio i poljubio oca Edhema. Stanovnici ovog sela, među kojima i Almirov otac, amidža i brojni rođaci, pozvani su u grad zbog navodne promjene radnog mjesta, da bi potom bili zatočeni u školu “Miladin Radojević”, a potom odvedeni u Barutni magacin.

- Ja sam tada imao 16 godina. U julu 1992. sam išao u Barutni magacin, gdje je trebalo prebaciti spužve ljudima koji su tu bili zatvoreni. Vidio sam babu kroz kapiju. Tu smo se poljubili. On me pitao zašto sam došao i rekao mi da idem kod nane u selo Golubići. Nikad ga više nisam vidio, a ja sam tu večer s majkom i sestrom otišao kod nane. Moj otac je bio ugledni mesar iz Kalinovika i čuo sam da su ga patili, tražili novac, vukli ga Nivom po cesti - priča Almir Hadžić.


Poziv Šmitu

Očeve posmrtne ostatke pronašao je u masovnoj grobnici na Mehkim brdima kod Kalinovika.

Iz Udruženja “Istina-Kalinovik ’92” pozvali su jučer visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt) da pozove na odgovornost glavnog tužioca Tužilaštva BiH zbog opstruiranja optužnica protiv Gruje Lalovića i Boška Govedarice, članova tzv. kriznog štaba koji se kriju u Srbiji, a koje smatraju ključnim ljudima za planiranje zločina i otvaranje logora u Kalinoviku.

Veličanje zločinaca

- Uprkos izmjenama Krivičnog zakona koje je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Incko (Inzko), a koje se odnose i na zabranu veličanja ratnih zločinaca, mural Ratku Mladiću na ulazu u grad nikada nije uklonjen. Lokalne vlasti se ograđuju od odgovornosti. Veličanje ratnih zločinaca vrijeđa porodice ubijenih i nestalih i preživjele žrtve zločina u Kalinoviku. Od visokog predstavnika očekujemo konkretne poteze na primjeni Zakona, ali i uklanjanje murala i spomenika Ratku Mladiću u Kalinoviku - kazao je Samir Vranović, predsjednik Udruženja “Istina-Kalinovik ’92”.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.