SAMIT U MADRIDU

Stoltenberg: NATO savez će usvojiti i paket za BiH

Stoltenberg je naglasio da će NATO produbiti saradnju s najbližim partnerima Alijanse, te pozdravio odluku Australije, Japana, Novog Zelanda i Republike Koreje koje će se samitu pridružiti prvi put

Stoltenberg: Samit od 28. do 30. juna. Twitter

E. Ć.

27.6.2022

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da će saveznici na samitu u Madridu donijeti i odluke o nastavku prilagodbe učlanjenja u Alijansu. 

Stoltenberg je naglasio da će NATO produbiti saradnju s najbližim partnerima Alijanse, te pozdravio odluku Australije, Japana, Novog Zelanda i Republike Koreje koje će se samitu pridružiti prvi put. 

- Naš novi koncept će nas voditi u eri strateškog nadmetanja. Očekujem da će jasno naznačiti da saveznici smatraju Rusiju za najznačajniju i direktniju prijetnju našoj sigurnosti. Također, naznačiti će i Kinu po prvi put i izazove koje Kina predstavlja po našu sigurnost, interese i vrijednosti - rekao je Stoltenberg.

Stoltenberg je naveo da će NATO pojačati borbene grupe u istočnom dijelu saveza do razine brigade.

- Transformirati ćemo NATO snage za odgovor. I povećati broj naših snaga visoke pripravnosti na više od 300.000 vojnika.

Također ćemo povećati našu sposobnost jačanja u krizi i sukobu.On je najavio da će sudjelovati i Gruzija i Evropska unija.

- I usvojit ćemo naše pakete za naše partnere Gruziju, Bosnu i Hercegovinu i Republiku Moldaviju, te Mauritaniju i Tunis - kazao je Stoltenberg i dodao:

- Također želimo postići napredak u vezi s historijskim zahtjevima Finske i Švedske za članstvo u NATO-u.

Podsjetimo, samit u Madridu traje od 28. do 30. juna.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.