GLAVNI TUŽILAC

Milanko Kajganić se obratio u Parlamentu BiH: Imamo probleme u saradnji sa Europolom i Eurojustom

BiH pregovara sa Eurojustom, a uslov Evropske unije je da BiH uskladi Zakon o zaštiti ličnih i tajnih podataka sa EU direktivom

Milanko Kajganić: Pojačavamo transparentnost. SCREENSHOT

Piše: S. S.

27.6.2022

Na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na dnevnom redu je informacija o radu Tužilaštva BiH za 2021. godinu.

Obratio se vršilac dužnosti glavnog tužioca Milanko Kajganić.

- Iskoristio bih priliku da iznesem neke svoje probleme u kojima nam može pomoći ovaj dom u narednom periodu. Tužilaštvo nema nikakav problem da bude otvoreno prema javnosti i da javnost permanentno upoznaje s onim što radi, jer je javnost zainteresirana za sve što dolazi u Tužilaštvo. S tim u vezi sam donio krajem 2021. obavezno uputstvo da Tužilaštvo BiH objavljuje dispozitive potvrđenih optužnica - rekao je Kajganić.

Transparentnost

Cilj toga je da se javnost upozna sa svakim predmetom.

- To je značajan iskorak ka transparentnosti Tužilaštva BiH i isključuje mogućnost manipulacija informacijama o kojim se predmetima radi. Drugi dio je veoma bitan, a on se odnosi na fokusiranost na predmete organizovanog kriminala i korupcije. U javnost smo izlazili sa informacijama, koje smo u saradnji sa međunarodnim faktorima radili - kazao je.

Kao problem je istakao saradnju sa Europolom i Eurojustom. 

- BiH nije u potpunosti otvorila saradnju sa Europolom na način da imamo kontakt tačke i da ta kontakt tačka bude u punom kapacitetu kako bi što prije dobijali informacije, koje su od krucijalnog značaja za postupanje u predmetima. Sada imamo imenovanu kontakt tačku u sjedištu Europola, ali nismo u potpunosti uspostavili mehanizme - pojasnio je Kajganić.

Svi osim BiH imaju saradnju sa Eurojustom

Rekao je da se putem Eurojusta odvija međunarodna pravna pomoć.

- Riječ je o evropskoj asocijaciji tužilaca sa sjedištem u Hagu. Sve zemlje bivše Jugoslavije imaju potpisane ugovore sa Eurojustom. BiH pregovara sa Eurojustom, a uslov Evropske unije je da BiH uskladi Zakon o zaštiti ličnih i tajnih podataka sa EU direktivom. Dok to ne ispunimo nećemo moći pristupiti Eurojustu - poručio je Kajganić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.