CRNO TRŽIŠTE

U prošloj godini UIO spriječila nezakonitu prodaju cigareta vrijednosti 5,5 miliona KM

Konferencija je okupila predstavnike inspekcijskih, carinskih i policijskih organa, kao i drugih resornih aktera u čijoj je nadležnosti suzbijanje nelegalne trgovine

Učesnici konferencije u Crnoj Gori. Agencije

Piše: Z. Karić

28.6.2022

AmCham Srbija i AmCham Crna Gora okupili su glavne aktere u borbi protiv nelegalne trgovine na konferenciji „Regionalna konferencija o suzbijanju nelegalne trgovine“, koja je održana od 30. maja do 1. juna u Crnoj Gori.


Daljnji razvoj

Konferencija je okupila predstavnike inspekcijskih, carinskih i policijskih organa, kao i drugih resornih aktera u čijoj su nadležnosti suzbijanje nelegalne trgovine i zaštita prava intelektualne svojine, kao i predstavnike privrede iz četiri države - Republike Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

Ovom prilikom razmijenjene su najbolje prakse u provođenju i koordinaciji nadzora nad sivom ekonomijom, podijeljena su iskustva javno-privatne saradnje na putu suzbijanja nelegalne trgovine, ali su i razmotreni potencijali daljnjeg razvoja međudržavne saradnje.


Učestvovale četiri države. Agencija

- Bolja saradnja među državnim organima, kao i države i privrede regiona, s ciljem suzbijanja nelegalne trgovine, jedan je od prioriteta ka kreiranju stabilnog poslovnog okruženja neophodnog za uspješnu realizaciju postojećih i privlačenje novih investicija - naglasila je Amalija Pavić, zamjenica izvršne direktorice AmChama Srbija.


Uspješne akcije

U ime Bosne i Hercegovine, u radu konferencije učestvovali su Miro Džakula, direktor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, i Zoran Galić, direktor Granične policije BiH.

- Uprava za indirektno oporezivanje posljednjih godina bilježi sve značajnije rezultate na suzbijanju crnog tržišta duhana i duhanskih proizvoda. Samo u prošloj 2021. godini, službenici sve četiri grupe za suzbijanje prekršaja i krijumčarenja u UIO spriječili su nezakonito prometovanje cigareta i duhana u vrijednosti od 5,5 miliona KM. Imali smo zaista mnogu uspješnih akcija, posebno u saradnji s Tužilaštvom BiH i Državnom agencijom za istrage i zaštitu BiH (SIPA), što je ujedno rezultiralo činjenicom da smo u prošloj godini prvi put imali porast broja izdatih trošarinskih markica, i to prvi put čak od 2009. godine, od kada se počela usklađivati trošarinska politika u BiH s legislativom EU - kazao je Džakula.

Dodao je kako dodatno ohrabruje i podatak da i u ovoj 2022. godini i dalje bilježe rast broja izdatih trošarinskih markica za obilježavanje cigareta i duhana, i to za oko 30 posto.

-

Džakula: Značajni rezultati. Agencije

 Svaka država, pa tako i BiH, teži ka tome da smanji razinu sive ekonomije i da što veći dio nelegalnog tržišta duhana i duhanskih prerađevina prebaci u legalne tokove. Da bi se to postiglo, neophodno je da se ostvari kvalitetna suradnja sa carinskim organima iz susjednih zemalja. Potpisani su mnogi sporazumi o suradnji po carinskim pitanjima, te su uspostavljene kontakt-tačke za razmjenu operativnih informacija sa Carinskom upravom Republike Hrvatske, Upravom carina Republike Srbije, Upravom prihoda i carina Crne Gore, Carinskom upravom R. Slovenije, kao i carinskom administracijom Republike Turske - naglasio je Džakula.


Zajednički timovi

Razmjena informacija odvija se na osnovu zahtjeva i do sada se pokazala veoma efikasnom u cilju sprečavanja krijumčarenja i nedozvoljene trgovine raznom robom, a posebno duhanom i duhanskim prerađevinama.

- Također, Uprava učestvuje i u međunarodnim aktivnostima na polju borbe protiv nelegalnog tržišta duhana i duhanskih prerađevina. U prethodnom razdoblju provedene su mnoge operativne akcije, što se planira i u budućem razdoblju. Posebno treba istaći aktivnosti koje se poduzimaju u okviru projekta UNODC - Programa kontrole kontejnera u BiH. Uspostavljeni zajednički timovi u BiH kontinuirano vrše razmjenu podataka i informacija s drugim timovima koji su uspostavljeni u Crnoj Gori i Srbiji - dodaje Džakula.

Bitno je istaći da je saradnja sa zemljama iz regiona u mnogim slučajevima do sada rezultirala sprečavanjem krijumčarenja duhana i duhanskih prerađevina, te su tom prilikom oduzete značajne količine cigareta koje su se pokušale prodati na tzv. crnom tržištu. UIO će i u narednom razdoblju ulagati dodatne napore da podigne saradnju sa zemljama iz regiona na veći nivo.


Svijetli primjeri saradnje

Marko Miročević, izvršni direktor AmChama Crna Gora, istakao je kako američke privredne komore u regionu blisko sarađuju po velikom broju pitanja, jer su i izazovi, ali i težnje ka boljem poslovnom okruženju zajednički.

- Ova konferencija je bila odlična prilika da se razmijene najbolje prakse između nadležnih organa, da se oni povežu i da se istaknu svijetli primjeri saradnje države i privrede, koji daju odlične rezultate. AmCham Srbija i AmCham Crna Gora su ponosni na činjenicu da smo, okupljajući nadležne institucije iz regiona, dali zamajac njihovoj bližoj saradnji - naglasio je Miročević.

Nova radna mjesta

Rješavanje problema nelegalne trgovine jedan je od prioriteta nove Vlade Crne Gora jer će se to direktno odraziti na finansijsko zdravlje naše države i nova radna mjesta, kazao je Zoran Miljanić, ministar bez portfelja u Vladi Crne Gore.

- Drago mi je da je Crna Gora izabrana da bude domaćin ove značajne regionalne konferencije, koja okuplja predstavnike državnih organa iz četiri države, i vjerujem da će zaključci ove konferencije doprinijeti operativnim poboljšanjima u borbi protiv nelegalne trgovine i boljoj zaštiti prava intelektualne svojine i kod nas i u regionu - naglasio je Miljanić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.