BRATUNAC

Razvoj turizma na lijevoj obali rijeke Drine: Regata "Drinski slalom" za sve posjetioce željne avanture

Ljepota rijeke i njenih obala ogleda se u čistoj vodi i mnoštvu slapova. Bukovi i virovi čine je izazovnom za bavljenje vodenim aktivnostima

S. Smajlović

Stotine čamaca uplovljavaju na Rajsku plažu

Foto: S. Smajlović


Rijeka Drina predstavlja značajan potencijal općine Bratunac, ali i čitavog zapadnog Balkana.

To se ogleda kroz njen hidropotencijal, ali i zanosnu ljepotu njenih obala te besprijekorno čist vodotok s mnoštvom slapova, bukova, virova, što je čini izazovnom za bavljenje vodenim aktivnostima.

Brojne mogućnosti

Činjenica da Drina jednom petinom svog ukupnog toka protječe kroz bratunačku općinu otvara brojne mogućnosti za organiziranje raftinga, splavarenja, kupanja, ronjenja i drugih adrenalinskih aktivnosti na ovoj plahovitoj rijeci.

  • Mjesto za odmor

    Mjesto za odmor

    Foto: S. Smajlović


- Avantura koju ovdje definitivno ne smijete propustiti jeste regata „Drinski slalom“, koja se tradicionalno organizira svake prve subote u avgustu. Tada se na Drini održava pravi mali „karneval“ na vodi, koji okuplja posjetioce iz čitave Evrope, a koji uživaju u spustu niz rijeku na relaciji od Fakovića do Rajske plaže u Krasanpolju - pojasnila nam je Helena Grujić, vršiteljica dužnosti direktora Turističke organizacije Bratunac.

Sportske aktivnosti

Manifestacija „Drinski slalom“ nudi i brojne sportske aktivnosti, kao što su turniri u odbojci i fudbalu na pijesku, nadmetanje u rafting i kajak disciplinama, skokovi u vodu i slično. Provod i zabava ne prestaju uplovljavanjem stotina čamaca na Rajsku plažu, jer se čitav vodeni „karneval“ seli u centar grada, gdje se na gradskom stadionu spektakularnim koncertom i vatrometom označava završetak ove manifestacije.

Individualni rafting

Direktorica Grujić podsjeća da se, u saradnji s Eko-rafting klubom „Rajska plaža“ i Turističkom organizacijom Bratunac, mogu, osim organiziranog, rezervirati i individualni raftinzi, kajak i kanu ture te mirni spustovi niz rijeku s obučenim skiperima i svim pratećim sadržajima. 

Osim toga, Grujić ističe i dobru gastro ponudu, a svoj doživljaj posjetioci ove ljepotice mogu upotpuniti smještajem na samoj obali u brojnim kućama za odmor, bungalovima, ali i uređenom kampu na Rajskoj plaži.

Više o temi Drina

NA KIOSCIMA ŠIROM BIH
Danas u "Dnevnom avazu" čitajte: Vlast protiv građana

Više o:

Drina Bratunac Regata
NA VRH

Podijeli članak na