NA DANAŠNJOJ SJEDNICI

Usvojene izmjene Zakona o zdravstvenom osiguranju FBiH

Usvojen je i sljedeći zaključak: Zadužuje se da Federalno ministarstvo zdravstva u roku od 15 dana Parlamentu predloži rješenja za kategorije koje su obuhvaćene prijedlogom amandmana zastupnice Zubić

Marina Bera: Određuje se mjesečna naknada u visini iznosa najniže neto plaće. SCREENSHOT

Piše: S. S.

28.6.2022

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je izmjene i dopune Zakona o zdravstvenom osiguranju, koje je utvrdila Vlada FBiH.

65 zastupnika je glasalo za ove izmjene, a jedan je bio suzdržan. Ovaj zakon će morati proći istu proceduru i u Domu naroda FBiH.

Marina Bera iz Ministarstva zdravstva je pojasnila ove izmjene zakona.

- Nije riječ o velikim izmjenama, nego o usklađivanju ovog zakona sa Zakonom o roditeljima njegovateljima, kojim su uređeni pojam i status roditelja-njegovatelja i pravo roditelja-njegovatelja na materijalnu podršku u vidu mjesečne naknade i pripadajućih doprinosa. Članom 11 navedenog zakona utvrđeno je da roditelj njegovatelj ima pravo na mjesečnu naknadu u visini iznosa neto najniže plaće na koju se uplaćuju doprinosi penziono i invalidsko osiguranje i osiguranje za vrijeme nezaposlenosti - rekao je Bera.

Sredstva iz Budžeta FBiH

Kako je pojašnjeno sredstva se obezbjeđuju u Budžetu Federacije BiH.

Vlada Federacije BiH je odbila četiri amandmana zastupnice Jasmine Zubić (SDP).

Ona je rekla da je izmjena ovog zakona adekvatna, ali da je sramota da se godinama ne piše novi zakon.

- Pokušavamo riješiti problem studenata koji u skladu sa zakonom i na vrijeme se upišu kao redovni studenti, a sa 26 godina i jednim mjesecom im se odmah ukida zdravstveno osiguranje. Ovdje imamo jednog studenta, koji bi htio da se obrati i da vam kaže da je budući ljekar koji je izveden iz prava. Jel to bruka? Jel Vas stid? Mene je jako stid što imamo pred sobom čovjeka koji treba da nas liječi, ako ne napusti ovu jadnu i napaćenu zemlju, gdje mi nemamo osjećaja za mlade ljude - rekla je Zubić.

Obratio se predstavnik studenata

Obratio se Benjamin Isić iz Udruženja studenata medicine iz Tuzle.

- Ovdje sam da ukažem na problem studenata koji su navršili 26 godina. Student sam šeste godine medicine, apsolvent, student na kliničkom stažu. Moram naglasiti da smo mi na kliničkom stažu jednako izloženi zdravstvenim rizicima kao naši mentori. Prema trenutnom zakonu, ja kao student sa navršenih 26 godina gubim zdravstveno osiguranje. Ja kao budući ljekar, za neka dva ili tri mjeseca, bivam demotivisan da prikupim znanja od svojih mentora u strahu da se neće zaraziti ili povrijediti na radu - kaže Isić.

Mirsad Zaimović (SDA), predsjedavajući ovog doma, je rekao da postoje dva problema sa amandmanom Jasmine Zubić. Jedan se odnosi na to da se izdvajaju dodatna sredstva te da se samim tim ne može raspravljati u skraćenom postupku, a drugi je da je zdravstvo u nadležnosti prvenstveno kantona i da je zbog toga potrebna i saglasnost kantona.

- Kod svih zastupnika s kojim sam razgovarao postoji raspoloženje da se ova situacija riješi, pa smo se usaglasili da kolegica Zubić povuče amandmane pod uslovom da se usvoji sljedeći zaključak: Zadužuje se da Federalno ministarstvo zdravstva u roku od 15 dana Parlamentu predloži rješenja za kategorije koje su obuhvaćene prijedlogom amandmana Zubić na prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju - rekao je Zaimović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.