ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BIH

Džaferović zatražio ukidanje Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima RS od Ustavnog suda BiH

Uklanjanje ovih propisa jeste jedino djelotvorno sredstvo za osiguranje prava i zaštitu zdravlja i života građana, navodi se u saopćenju

Šefik Džaferović, članovi Ustavnog suda BiH. AGENCIJE

A. O.

28.6.2022

Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS danas je stupio na snagu, prilikom čega je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović uputio zahtjev za ocjenu ustavnosti ovog zakona Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine. Ovim zahtjevom obuhvaćne su i dopune Zakona o republičkoj upravi RS.

Naime, Šefik Džaferović od Ustavnog suda zatražio je ukidanje ovog neustavnog akta. 


Privremena mjera

On je zatražio da Ustavni sud donese privremenu mjeru, kojim će ih staviti van snage do donošenja svoje konačne odluke, kako kako njihovom primjenom, za vrijeme trajanja postupka, ne bi bila napravljena nepopravljiva šteta.

Džaferovićevim zahtjevom je ukazano na neusklađenosti odredbi osporavanih zakona sa odredbama Ustava BiH koje se odnose na načelo vladavine prava, nediskriminaciju, uspostavu jedinstvenog tržišta na cijeloj državnoj teritoriji, međunarodne standarde i obavezu entiteta da se u potpunosti pridržavaju odluka institucija Bosne i Hercegovine.


Ignorišu se propisi

U Zahtjevu se, između ostalog, naglašava da su osporeni zakoni u suprotnosti sa državnim zakonima iz te oblasti, te da se njima uspostavlja neustavni, paralelni sistem infrastrukture, kontrole i pravila u prometu lijekova i medicinskih sredstava.

- Spornim zakonima podriva se ustavni sistem, ignorišu se propisi i standardi na nivou Bosne i Hercegovine, razgrađuje njeno unutrašnje tržište i različito tretiraju prava građana na način da se uspostavlja nejednak pristup zdravstvenoj zaštiti i lijekovima. Također, daje se prednost pravnim osobama registrovanim na teritoriji entiteta RS, te stvara rizik u pogledu efikasnosti, kvaliteta i bezbjednosti lijekova i medicinskih sredstava. Uklanjanje ovih propisa jeste jedino djelotvorno sredstvo za osiguranje prava i zaštitu zdravlja i života građana, slobodu kretanja roba i usluga, slobodnu tržišnu privredu u Bosni i Hercegovini, zabranu diskriminacije i uspostavu funkcionalnog političkog i ekonomskog poretka, saopćeno je iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH - saopćeno je. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.