PROŠIRENA SJEDNICA

Čović: Iduće sedmice novi sastanak u Briselu, sutra o kandidatu za člana Predsjedništva

Radi se o pet imena te da će i to biti sutra poznato, rekao je Čović

Čović: Početkom iduće sedmice sastanak u Briselu. M. Smajkić

M. Sm.

28.6.2022

U Mostaru je održana proširena sjednica Predsjedništva HDZ-a na kojoj je ključna tema bila utvrđivanje kandidatskih listi ove stranke za predstojeće opće izbore.

Dragan Čović, lider ove stranke je kazao da će sutra svakako okončati taj posao.

Nije htio govoriti o tome ko je kandidat za člana Predsjedništva BiH ispred 12 stranaka koje čine HNS uz napomenu da se radi o pet imena te da će i to biti sutra poznato.

Ne možete parirati takvom odnosu

Čović je, praktično, apelirao na bošnjačke političare da Hrvatima ne biraju predstavnike, pogotovo, kada je riječ o šest izaslanika u Domu narodu.

- Ako brojniji narod naumi to raditi, to je nemoguće spriječiti. Ako neko želi na svoje liste staviti dominantno Hrvate, a predstavlja bošnjačke stranke, onda vi ne možete parirati takvom odnosu ili ne možete parirati u nekoliko županijskih prostora koji aludiraju na taj broj šest i zbog toga mislim da je taj broj nesretan i da donosi probleme funkcioniranja Federacije BiH i BIH - rekao je Čović.


Zloupotreba instituta

Rekao je kako jasno žele staviti do znanja kolika je to zloupotreba instituta koji je stavljen na dispoziciju da svaki kanton predlaže bar jednog predstavnika konstitutivnog naroda ako ima izabranog, a znamo da u tri, četiri takva prostora je naša zastupljenost na razini jedan posto ili niža.

- Ovo pitanje smo vrlo jasno komunicirali s predstavnicima svih međunarodnih institucija koji su bili živo zainteresirani oko izmjena Izbornog zakona - naveo je Čović.

Ustvrdio je da "na stolu ima dovoljno mehanizama koji bi mudrim političarima iz Sarajeva trebali biti dovoljan motiv da ne ulaze više u utrku kako su naumili i kako su neki protagonisti viđenja unitarne, građanske BiH vide da to mogu raditi bez hrvatskog naroda".

Kazao je i da će početkom iduće sedmice u Briselu trebali održati novi set razgovora s povjerenikom za proširenje na kojima će teme biti implementacija izbornih rezultata, politička atmosfera u BiH i kandidatski status BIH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.