FEDERALNI PREMIJER

Novalić predstavio izvještaj Vlade: U 2021. smo napravili najbolje rezultate kada su u pitanju BDP, izvoz i javni prihodi

Rast javnih prihoda vraćamo građanima, što je značajno u vremenu inflacije, rekao je

S. S.

Fadil Novalić: Usklađivali smo domaće zakonodavstvo sa EU

Foto: SCREENSHOT


Na dnevnom redu Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH je izvještaj o radu Vlade Federacije BiH.

Njega je predstavio premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

- Godišnji izvještaj Vlade FBiH sadrži najznačajnije aktivnosti, tabelarni pregled godišnjih rezultatata i aktivnosti o strateškim ciljevima i obrazloženjima onih koji nisu izvršeni ili nisu izvršeni u potpunosti. Izvještaj je rađen na osnovu izvještaja Federalnih ministarstava. Strateški ciljevi koji su implementirani vezani su za usklađivanje domaćeg zakonodavstva sa  zakonodavstvom Evropske unije, što je uvijek na prvom mjestu - rekao je Novalić.

Niz aktivnosti

Također, kako je rekao premijer, fokus je bio  i na očuvanju makroekonomske stabilnosti i jačanje budžetske odgovornosti za vrijeme pandemije, ekonomske reforme, izgradnja i rekonstrukcija transportne, energetske i okolišne infrastrukture, nastavak reformi pravosuđa, zdravstva, javne uprave i socijalnog sektora, borba protiv korupcije, organiziranog kriminala, jačanje saradnje sa civilnim društvom i jačanje saradnje između kantona.

- Vlada FBiH je u 2021. je poduzela niz aktivnosti kako bi poboljšala stanje u određenim oblastima. Izvještaj o konkurentnosti u 2021. godini, koji je proizveo OECD, da smo poduzeli širok i sveobuhvatan paket mjera u borbi protiv koronavirusa i ne samo to... Naše mjere su bile usklađene sa najbogatijim zemljama svijeta. Fiskalna politika je ključ našeg oporavka, jer imamo ograničene kapacitete u primjeni monetarne politike, a to potvrđuje i pomenuti izvještaj u kojem stoji da su fiskalne mjere bile od presudnog značaja za ublažavanje posljedica pandemije, a posebno kada je u pitanju tržište rada. Raduje me kada o našem radu ovako govori jedna svjetska i nepristrasna organizacija kao što je OECD i zaista smo uradili najbolji rezultat kada su u pitanju BDP, izvoz i javni prihodi - kazao je.

Predložen 81 zakon

Kako je rekao, Federalna ministarstva su predložila 81 zakon, od čega je 36 usvojeno Vladi, 14 uredbi, 15 odluka, 42 pravilnika, od čega 29 usvojeno na Vladi, dvije strategije i 17 ostalih dokumenata, strategija, budžet i tako dalje.

- Rast javnih prihoda vraćamo građanima, što je značajno u vremenu inflacije. Želim da izdvojim da je zbog toga ove godine bilo i redovno i vanredno usklađivanje penzija. One su povećane za 11 posto, ali mi smo i prošle godine dali podršku penzionerima u iznosu od 150 i 170 KM i na to potrošili 65 miliona KM. Konačno smo usvojili i Zakon o obrtu - dodao je.

Više o temi Predstavnički dom FBiH

NA DANAŠNJOJ SJEDNICI
Usvojene izmjene Zakona o zdravstvenom osiguranju FBiH
NA VRH

Podijeli članak na