ISKAZALI NEZADOVOLJSTVO

Sindikalisti poručili: Ako ne dođe do povećanja plaća, radnici nemaju šta tražiti ovdje

Tražimo hitno zakazivanje sjednice Ekonomsko-socijalnog vijeća sa jednom tačkom, rekao je Bektić

A. O.

Mevludin Bektić

Foto: AGENCIJE


Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine Mevludin Bektić danas je iznio optužbe na račun premijera Vlade Federacije BiH Fadila Novalića, prilikom čega je rekao da on pogoduje poslodavcima i da ne želi da se poveća minimalna plaća.

- Tražimo hitno zakazivanje sjednice Ekonomsko-socijalnog vijeća sa jednom tačkom, izmjena uredbe o metodologiji izračuna minimalne plaće koja treba da iznosi 70 posto prosječne plate u FBiH uz institut za vanredno povećanje. Ako do toga ne dođe, mi ćemo u septembru organizovati masovne proteste - rekao je Bektić.

Naime, dodao je da su Granski sindikati donijeli odluku da se pod hitno mijenja metodologija obračuna plaće što su Vlada FBiH i poslodavci kao socijalni partneri odbili.

  • Zatražili hitnu sjednicu

    Zatražili hitnu sjednicu

    Foto: AGENCIJE


Naglasio je da je premijer FBiH Fadil Novalić kazao kako ne namjerava povećati minimalnu plaću,

- Ako ne dođe do povećanja radnici u FBiH nemaju šta tražiti ovdje - rekao je na kraju Bektić.

Istakli su da država maksimalno iskorištava radnike.

- Moram napomenuti jednu manipulaciju koja radi Vlada FBiH, podržavajući određene strukture iz Sindikata koje predstavlja gospodin Šatorović. Mediji objavljuju da je on dobio presude neke pravosnažne protiv 18 granskih sindikata. Ovdje imamo sve presude koje kažu da je on izgubio sve sporove do sad i mi ne možemo registrirati sindikat jer sudski procesi traju i žalbe se daju na te odluke - kazao je Zijad Latifović, predsjednik Sindikata zdravstva FBiH.

Podsjetimo, predstavnici Vlade FBiH na posljednjem sastanku ekonomskih partnera odbili su raspravljati o Uredbi o najnižoj plaći.

NA VRH

Podijeli članak na