ISKAZALI NEZADOVOLJSTVO

Sindikalisti poručili: Ako ne dođe do povećanja plaća, radnici nemaju šta tražiti ovdje

Tražimo hitno zakazivanje sjednice Ekonomsko-socijalnog vijeća sa jednom tačkom, rekao je Bektić

Mevludin Bektić. AGENCIJE

A. O.

28.6.2022

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine Mevludin Bektić danas je iznio optužbe na račun premijera Vlade Federacije BiH Fadila Novalića, prilikom čega je rekao da on pogoduje poslodavcima i da ne želi da se poveća minimalna plaća.

- Tražimo hitno zakazivanje sjednice Ekonomsko-socijalnog vijeća sa jednom tačkom, izmjena uredbe o metodologiji izračuna minimalne plaće koja treba da iznosi 70 posto prosječne plate u FBiH uz institut za vanredno povećanje. Ako do toga ne dođe, mi ćemo u septembru organizovati masovne proteste - rekao je Bektić.

Naime, dodao je da su Granski sindikati donijeli odluku da se pod hitno mijenja metodologija obračuna plaće što su Vlada FBiH i poslodavci kao socijalni partneri odbili.


Zatražili hitnu sjednicu. AGENCIJE

Naglasio je da je premijer FBiH Fadil Novalić kazao kako ne namjerava povećati minimalnu plaću,

- Ako ne dođe do povećanja radnici u FBiH nemaju šta tražiti ovdje - rekao je na kraju Bektić.

Istakli su da država maksimalno iskorištava radnike.

- Moram napomenuti jednu manipulaciju koja radi Vlada FBiH, podržavajući određene strukture iz Sindikata koje predstavlja gospodin Šatorović. Mediji objavljuju da je on dobio presude neke pravosnažne protiv 18 granskih sindikata. Ovdje imamo sve presude koje kažu da je on izgubio sve sporove do sad i mi ne možemo registrirati sindikat jer sudski procesi traju i žalbe se daju na te odluke - kazao je Zijad Latifović, predsjednik Sindikata zdravstva FBiH.

Podsjetimo, predstavnici Vlade FBiH na posljednjem sastanku ekonomskih partnera odbili su raspravljati o Uredbi o najnižoj plaći.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.