NA DANAŠNJOJ SJEDNICI

Pao izvještaj o radu Vlade Federacije BiH za 2021. godinu

Rast javnih prihoda vraćamo građanima, što je značajno u vremenu inflacije, rekao je Novalić

Fadil Novalić: 2021. godina je bila najbolja po pitanju BDP-a. SCREENSHOT

S. S.

28.6.2022

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH je oborio izvještaj o radu Vlade Federacije BiH. 48 zastupnika je glasalo za ovaj izvještaj, 20 je bilo protiv i 6 suzdržanih.

Izvještaj je predstavio premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

81 zakon

- Godišnji izvještaj Vlade FBiH sadrži najznačajnije aktivnosti, tabelarni pregled godišnjih rezultatata i aktivnosti o strateškim ciljevima i obrazloženjima onih koji nisu izvršeni ili nisu izvršeni u potpunosti. Izvještaj je rađen na osnovu izvještaja Federalnih ministarstava. Strateški ciljevi koji su implementirani vezani su za usklađivanje domaćeg zakonodavstva sa zakonodavstvom Evropske unije, što je uvijek na prvom mjestu - rekao je Novalić.

Također, kako je rekao premijer, fokus je bio i na očuvanju makroekonomske stabilnosti i jačanje budžetske odgovornosti za vrijeme pandemije, ekonomske reforme, izgradnja i rekonstrukcija transportne, energetske i okolišne infrastrukture, nastavak reformi pravosuđa, zdravstva, javne uprave i socijalnog sektora, borba protiv korupcije, organiziranog kriminala, jačanje saradnje sa civilnim društvom i jačanje saradnje između kantona.

- Vlada FBiH je u 2021. je poduzela niz aktivnosti kako bi poboljšala stanje u određenim oblastima. Izvještaj o konkurentnosti u 2021. godini, koji je proizveo OECD, da smo poduzeli širok i sveobuhvatan paket mjera u borbi protiv koronavirusa i ne samo to... Naše mjere su bile usklađene sa najbogatijim zemljama svijeta. Fiskalna politika je ključ našeg oporavka, jer imamo ograničene kapacitete u primjeni monetarne politike, a to potvrđuje i pomenuti izvještaj u kojem stoji da su fiskalne mjere bile od presudnog značaja za ublažavanje posljedica pandemije, a posebno kada je u pitanju tržište rada. Raduje me kada o našem radu ovako govori jedna svjetska i nepristrasna organizacija kao što je OECD i zaista smo uradili najbolji rezultat kada su u pitanju BDP, izvoz i javni prihodi - kazao je.

Kako je rekao, Federalna ministarstva su predložila 81 zakon, od čega je 36 usvojeno Vladi, 14 uredbi, 15 odluka, 42 pravilnika, od čega 29 usvojeno na Vladi, dvije strategije i 17 ostalih dokumenata, strategija, budžet i tako dalje.

- Rast javnih prihoda vraćamo građanima, što je značajno u vremenu inflacije. Želim da izdvojim da je zbog toga ove godine bilo i redovno i vanredno usklađivanje penzija. One su povećane za 11 posto, ali mi smo i prošle godine dali podršku penzionerima u iznosu od 150 i 170 KM i na to potrošili 65 miliona KM. Konačno smo usvojili i Zakon o obrtu - dodao je.

Žestoke kritike

Opozicija je uputila žestoke kritike ka premijeru.

- Nažalost, očekivali smo da će u izglaganju biti bar malo samokritike, ali čuli smo hvalospjeve samih o sebi. Ne moraju nas pitati šta mislimo, neka izađu na ulicu i pitaju građane šta misle o radu Vlade i mjere za vrijeme pandemije, pa ćete vidjeti šta je realnost. Nas ne zanima gdje će nas svrstati neka nevladina organizacija, nego osjećaj ljudi i šta građani misle, a ne neki stranci koji gledaju samo statistiku - kazao je Mašić.

Mašić je rekao da je jedina mjera koju je Vlada usvojila bila inicijativu SDP-a, a vezano za uvođenje marži. Dodao je da u FBiH nemamo nijednu mjeru koja ima za cilj olakšavanje posljedica enormne krize. Govorio je i o mogućem ograničenju cijena.

- Vi uopšte ne kontrolišete šta se dešava na tržištu. Šta nas briga za broj zakona koji je usvojen na Vladi, a i to je sramota jer kažete da je predloženo 80, a usvojeno 30. Šta je sa onih 50? Mi ćemo danas obaviti raspravu, premijer će pregledati društvene mreže na mobitelu i u suštini mi nećemo promijeniti ništa, jer nema elementarne odgovornosti - rekao je Mašić.

Nakon toga se obratio ponovo Fadil Novalić.

- Da otklonim nečije zablude, namjere ili neznanje. Mašić je rekao da smo mi to na njihovu inicijativu radili, a mi smo 2/3 mjeseca prije njih to pregovarali sa RS-om. Nismo ni primjetili da su oni nešto predložili, a da su oni predložili mene bi bilo strah da to primjenimo, jer kad su oni predlagali, ja se sjećam i da se još prije rata po farmerke išao u Trst, zbog ograničenja cijena, po sir u Mađarsku, a goriva sam imao 42 litra mjesečno i ne daj Bože da se takvo vrijeme vrati. Ima ograničenje i u Hrvatskoj i u Srbiji.

Nakon toga je premijer federacije Fadil Novalić izvadio mobitel i pronašao podatak koliko košta cijena goriva u Hrvatskoj:

- U Hrvatskoj je danas, znači jutros, gorivo benzin 95 4,06, a kod nas je prosječna cijena 3,56, ravno 50 "feningi" manje. 3,71 je dizel, a danas je 4,30, dakle punih 59 feninga više nego ovdje, a oni imaju četvrtinu nafte koje vade iz svojih izvora.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.