DIREKTOR GRANIČNE POLICIJE

Zoran Galić za "Avaz": Raditi kao policajac u ovim uvjetima je poražavajuće

Apsolutno podržavam Savez sindikata policijskih tijela u BiH u borbi za prava koja im pripadaju, istakao je

Galić: Policijski službenici na državnoj razini su egzistencijalno ugroženi. Arhiva

Piše: H. J. I.

28.6.2022

Savez sindikata policijskih organa u BiH koji predstavlja Graničnu policiju Bosne i Hercegovine, Direkciju za koordinaciju policijskih tijela BiH i Državnu agenciju za istrage i zaštitu, na čelu sa Draganom Krvavcem, uputio je otvoreno pismo Vijeću ministara BiH za postupanje i visokom predstavniku u BiH. 

Od nadležnih traže da povećaju osnovicu plaća zaposlenicima u policijskim agencijama na državnom nivou na 630 KM.

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić istakao je za portal "Avaza" da apsolutno podržava Savez sindikata policijskih tijela u BiH u borbi za prava koja im pripadaju.


- S ovakvim životnim sve većim troškovima, a plaća se nije povisila od 2008. godine, policijski službenici na državnoj razini su egzistencijalno ugroženi. Sramotno je da državni policajac ima manju plaću, manje putne troškove, kao i tople obroke, od policajca na lokalnoj razini, a kontinuirano brinu za sigurnost građana i izloženi su raznim opasnostima.

Žalosna je činjenica da policijski službenik mora izdvajati sredstva od plaće da bi mogao doći na posao. Zato i daju otkaze i idu za boljim životom izvan BiH jer raditi kao policajac u ovakvim uvjetima je, blago rečeno, poražavajuće - rekao nam je Galić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.