BORBA S INFLACIJOM

Sve države regiona usvojile planove: BiH jedina bez mjera

Srbija, Crna Gora, Hrvatska, Slovenija davno usvojile uredbu o ograničenju cijena naftnih derivata

Cijene goriva divljaju mjesecima, vlast ništa ne poduzima. Agencije

Piše: A. Bajramović

30.6.2022

Bosna i Hercegovina je jedina država u regionu, ali i svijetu, čija vlast bezosjećajno i mirno promatra agoniju građana pod teretom najveće ekonomske krize od rata.

I ne samo da ne donosi odluke koje bi barem usporile poskupljenja već inteligenciju javnosti vrijeđa izgovorima zašto to ne čini.


Višak prihoda

Prema zvaničnim podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, za samo pet mjeseci ove godine prikupljeno je čak 739 miliona KM više u odnosu na isti period lani. Sudeći po posljednjoj odluci Predstavničkog doma Parlamenta BiH da za 500 KM poveća plaće poslanicima i ministrima, evidentno je za koga su vlasti namijenile enorman višak sredstava naplaćen kroz višestruko više cijene s leđa građana.

Daleko od toga da im se nema šta zamjeriti, ali vlade svih država regiona od početka krize traže načine za ublažavanje strahovitog udara na životni standard građana.

Još u martu Vlada Srbije usvojila je uredbu o ograničenju cijena naftnih derivata te odluku o privremenom smanjenju akciza za 20 posto na derivate nafte. Polovinom februara Vlada Hrvatske predstavila je 637,6 miliona eura vrijedan paket mjera za ublažavanje rasta cijena energenata, kojima je limitiran rast cijena struje i plina.

Vlada Hrvatske intervenira na različite načine, a jedna od posljednjih mjera, usvojena prije samo nekoliko dana, odnosila se na blokadu poskupljenja goriva na svim benzinskim pumpama, osim na autoputevima.

I Vlada Crne Gore maksimalno je smanjila akcize na gorivo, za čak 50 posto, koliko važeći zakon dozvoljava, te osigurala pojeftinjenje goriva za više od 40 feninga po litru. Privremeno je ukinut PDV na brašno, hljeb i jestivo ulje. Isto važi i za Sloveniju, koja je zamrznula cijenu goriva krajem maja.

Bosna i Hercegovina jedina je zemlja u Evropi koja nema nikakav plan za ublažavanje posljedica inflacije i krize, a čija vlast građane zamajava stalnim odlaganjem usvajanja odluke kojom bi se privremeno ukinule akcize na gorivo.


Cijena transporta

Litar goriva na taj način bio bi jeftiniji za oko 40 feninga, što bi smanjilo i cijene transporta, a time i svih namirnica na tržištu. Podsjetimo, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je 9. marta usvojio prijedlog SDP-a kojim se ukidaju akcize na naftne derivate, ali je on zaustavljen u Domu naroda PSBiH.

Isti prijedlog, čije su uvrštavanje u dnevni red tražili poslanici Saša Magazinović (SDP) i Branislav Borenović (PDP), nije dobio entitetsku većinu ni na sjednici Predstavničkog doma PSBiH u ponedjeljak. Poslanicima SNSD-a nije bilo jasno kako bi gorivo pojeftinilo ako bi se ukinule akcize?!


Rekordna inflacija u našoj državi

- Gorivo ne koriste samo bogati za vozanje, koriste ga svi građani, različitog imovinskog statusa, ali ga koristi i privreda za transport različitih proizvoda. Zar se stvarno misli da će neki proizvod koji se transportira s udaljene lokacije isto koštati nakon rasta cijena goriva? Neko to mora platiti, to smo mi, građani, a cijena toga je rekordna inflacija u našoj državi - kazao je Faruk Hadžić, ekonomski analitičar, nakon ovakve reakcije poslanika.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.