MADRID

Dokumenti usvojeni na NATO samitu: Spominje se BiH, lobiranja iz Hrvatske doživjela neuspjeh

Niti u jednom dijelu se ne spominje konstitutivnost naroda u BiH

BiH se spominje dva puta u deklaraciji. Anadolija

H. J. I.

29.6.2022

Na NATO samitu u Madridu lideri i države članice su usvojili niz dokumenata koji se tiču budućnosti ove organizacije, a u nekoliko dijelova spominje se i zapadni Balkan, uključujući i Bosnu i Hercegovinu.

Ipak, ono što je danas usvojeno na samitu u Madridu može se definirati kao potpuna suprotnost najavama iz Hrvatske koji su ponovno pokušali u Madridu nametnuti priču o važnosti konstitutivnosti naroda u Bosni i Hercegovini.


Konstitutivnost naroda u BiH

Naime, ministar vanjskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman prije početka samita NATO-a u Madridu rekao je kako je hrvatska diplomatija predsjedniku Milanoviću pripremila sve materijale koji se tiču samita i Strateškog koncepta koji je i usvojen na današnjem zasjedanju.

- Grlić Radman kaže da je hrvatska diplomatija pripremila predsjedniku "sve materijale i pozadinske informacije". Dodao je da su se "izborili" da se u Strateški koncept ubace reference o sigurnosti zapadnog Balkana te nužnosti jednakopravnosti svih konstitutivnih naroda u BiH - naveli su mediji u Hrvatskoj.

Ipak, ukoliko se analizira deklaracija koja je usvojena na samitu u Madridu, ali i Strateški koncept koji određuje narednih 10 godina saveza, niti u jednom dijelu se ne spominje konstitutivnost naroda u BiH.

Kada je riječ o deklaraciji, Bosna i Hercegovina se spominje dva puta i to u 14. i 17. dijelu deklaracije.


Saradnja sa zemljama partnerima

- Sastali smo se ovdje u Madridu s mnogim NATO partnerima. Pozdravili smo angažmane s ministrima vanjskih poslova Jordana i Mauritanije kao i s ministrom odbrane Bosne i Hercegovine. U svjetlu promijenjenog sigurnosnog okruženja u Evropi, odlučili smo se za nove mjere jačanja političke i praktične podrške partnerima, uključujući Bosnu i Hercegovinu, Gruziju i Moldaviju - navodi se u deklaraciji.

Kada je riječ o Strateškom konceptu, Bosna i Hercegovina s direktno spominje u 41. članu u kojem se govori o saradnji sa zemljama partnerima.

- Sigurnost zemalja koje teže da postanu članice je isprepletena s našom sigurnošću. Snažno podržavamo njihovu nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet. Jačat ćemo politički dijalog s onima koji ciljaju na pridruživanje Alijansi. Nastavit ćemo razvijati naša partnerstva s BiH, Gruzijom i Ukrajinom u cilju unapređenja našeg zajedničkog interesa u euroatlantskom području - zaključuje se u dijelu Strateškog koncepta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.