IZBORI

Ko je na listama u Hercegovini: Ista imena se vrte u krug, ali ima i iznenađenja

HDZ BiH isturio Slavena Zeljku, SDA Irmu Memidžan, a SDP Ismeta Lulića

Ismet Lulić će biti nosilac liste SDP-a, a Irma Meridžan SDA. AVAZ

Piše: M. Smajkić

29.6.2022

Politički subjekti u Hercegovini skoro su završili kandidatske liste za predstojeće opće izbore u BiH . Praktično, imena kandidata, uprkos najavama da će stranke imati nova, svježa lica, javnosti su prilično poznata, poput onih iz HDZ-a BiH.

Tako je jučer na proširenoj sjednici Predsjedništva HDZ-a BiH usvojena lista za Skupštinu Hercegovačko-neretvanskog kantona, a biračima je ponuđen iskusni i provjereni kadar ove stranke.

SDA isturila Konjičanku

Tako je nosilac ove liste Slaven Zeljko, predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Mostar, a na visokom trećem mjestu je Tomislav Martinović, predsjedavajući Doma naroda Parlamenta F BiH i zamjenik predsjedavajućeg Kantonalne skupštine.

Na ovoj listi ponovo se našla i Zora Dujmović, federalna ministrica kulture, koja je i zastupnica u Skupštini HNK i delegat u Domu naroda Parlamenta F BiH. Na listi je i Damir Džeba, također, skupštinski zastupnik i delegat u Domu naroda Federalnog parlamenta, ali i Oliver Soldo, ministar za pitanja boraca u Vladi HNK.

Na HDZ-ovoj listi za Skupštinu HNK su i aktuelne skupštinske zastupnice poput Stane Burić, Julinete Jurić i Marije Bošković, ali i pjevačica Danijela Škegro.

Kandidatsku listu SDA za Skupštinu HNK Predsjedništvo ove stranke bi trebalo usvojiti sutra. Iako su, saznajemo, moguće pojedinačne izmjene, ova stranka je kao svojevrsno iznenađenje za nositeljicu liste za Skupštinu HNK isturila Konjičanku Irmu Memidžan, aktuelnu skupštinsku zastupnicu.

Predsjednik KO SDP predvodi kantonalnu listu

Na drugom mjestu je Džafer Alić, inače, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Mostar, koji je, kao i Memidžan, potpredsjednik KO SDA HNK.

Zbog teritorijalne zastupljenosti, koja je  očito, u ovoj stranci prvi kriterij, na trećem mjestu je Kemal Muratović iz Jablanice. Od poznatijih lica na ovoj listi je Salmir Kaplan, zastupnik u Federalnom parlamentu te Amir Šelo, zastupnik u Skupštini HNK.

Kada je riječ o SDP-u, listu za Skupštinu HNK će predvoditi Ismet Lulić, predsjednik KO SDP HNK i skupštinski zastupnik. Na drugoj poziciji ove liste je Vesna Saradžić, zastupnica u Skupštini HNK i delegat u Domu naroda Parlamenta F BiH, a na trećem Arman Zalihić, predsjednik GO SDP Mostar i vijećnik GV Mostar.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.