KANTONALNI SUD BIHAĆ

Halil Bajramović za "Avaz": Zbog zahtjeva za lizing dobio sam tri godine zatvora

Kaže da mu nije bilo prijatno gledati, u periodu suđenja, da tužilac koji je došao, kako je došao, putem Tegeltije, ima oca u tom sudu koji je ujedno i sudija

Halil Bajramović: Nisam nikog prevario. Avaz

Piše: S. Spahić

29.6.2022

Kantonalni sud u Bihaću je 13. juna ove godine izrekao i javno objavio prvostepenu presudu u predmetu u kojom je optuženi Halil Bajramović, predsjednika KO NIP-a USK, proglašen krivim da je počinio krivično djelo Obmana pri davanju kredita ili drugih pogodnosti i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od tri godine.


Pet tačaka

Bajramović je, tim povodom, za portal „Avaza“ kazao kako je optužnica sadržavala pet tačaka i da su sve pale. Dodao je i kako je to čudna optužnica iz 2005. godine.

- To su neke stvari koje baš i nisu toliko kritične. Sve tačke padaju, a onda se vraćaju na prvu u kojoj neko sebi daje za pravo, valjda Sud to može, da nekome dadne tri godine zatvora zato što je podnio zahtjev 2005. za lizing (kredit) u periodu kada zakon o lizingu nije ni postojao – govori Bajramović za portal "Avaza".

Dodaje kako su našli u rubrici plata da piše da je plata 5.000 eura jer je kredit, odnosno lizing, bio na 800.000 pa je to otprilike trebalo da banka utvrdi da to može pokriti ratu kredita.

- U tom trenutku, kada sam uzimao lizing (kredit), imao sam 100 radnika, a i na tom papiru piše i 14 miliona maraka kapitala da sam imao što znači da sam mogao vraćati kredit. Tipski zahtjev koji stoji na šalteru za lizing nije imao rubrike za ostala primanja, samo za plaću. Također, u tom periodu su bio u tri firme suvlasnik, vlasnik, imao sam upravne odbore, prihode, imao sam i Carinski terminal gdje je dnevno prihod bio 3.000 KM samo od parkinga. Imao sam milion nekih stvari i zato sam i mogo dobiti krediti – navodi Bajramović.


Politički eksponiran

Generalni direktor lizinka Toni Fabrio, kaže Bajramović, svjedočio je u moju korist i rekao da niti je kad imao s nama problem niti su imali kakve štete i da to samo jedna nesuglasnica jer je taj tipski obrazac u tom trenutku bio takav da je bila samo jedna rubrika u kojoj piše plaća.

- Međutim, Sud je to sve zanemario i rekao tri godine zatvora obmana pri dobijanju kredita. Koga sam obmanuo? Nema niko oštećen. Nema niko da me je prijavio i najvažnije kredit je vraćen. Ja bih volio znati koga sam obmanu pa dobio tri godine zatvora – pita se Bajramović.

Kaže da mu nije bilo prijatno gledati, u periodu suđenja, da tužilac koji je došao, kako je došao, putem Tegeltije, ima oca u tom sudu koji je ujedno i sudija.

- To je strašno izgledalo, svaki dan na pauzi oni su zajedno. Gledao sam i šta sam mogao očekivati. Ja sam politički eksponiran kao član NiP-a. Nisam skroman na svojim objavama kada je u pitanju kriminal. Izunosim svoje političke stavove, kritikujem... Da li je neko htio da mi začepi uista za vrijeme kampanje i da sebi stvori bolje uvjete ja to ne mogu znati. Sudkse presude se ne komentiraju nego se poštuju – ističe Bajramović.


Napisat će žalbu

Dodaje kako je njemu čekati da presuda dođe u pisanom tragu da vidim kako su oni to obrazložili i da napiše žalbu. Ističe kako vjeruje u Vrhovni sud i da je to najveći bedem prava u BiH za sada i da je tu najmanje Tegeltija uspio ući.

- Vjerujem u pravdu i ubjeđen sam u to da će presuda biti poništena. Sama činjenica oslobođen po svim ostalim tačkama, i ja i svi ostali, i onda se vraća na prvu koja kaže obmama pri dobivanju kredita i doveo sebe u određenu pogodnost. Kakav je to pogodnost dići kredit na 10 posto kamate? Kredit je vraćen za tri godine. Banka nema nikakvih sporova po tom pitanju. Nisam ukrao pare niti pronevjerio, samo podnio zahtjev za lizing (kredit) – kazao je Bajramović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.