REAKCIJE

Goran Čerkez za "Avaz": Ako se majmunske boginje pojave u BiH možemo na vrijeme reagirati, spremni smo

Imamo sigurno ljekare koji imaju te kapacitete da daju odgovor na ovo oboljenje – kazao je Čerkez

Goran Čerkez. Avaz

Piše: Z. Karić

29.6.2022

Majmunske boginje polako se šire Evropom, a stigle su i i region. U Federaciji Bosni i Hercegovini još uvijek nije prijavljen nijedan slučaj oboljevanja od majmunskih boginja.

Kako je za portal "Avaza" kazao Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstva, majmunske boginje mogu se pojaviti i u našoj zemlji, ali ne treba dizati paniku zbog toga.

Labaratorijski odgovor

- To nije nova bolest. Majmunske boginje su se i ranije pojavljivala. O njima se učilo i prema tome ja ne bih dizao apsolutno paniku na ovakvim stvarima. Ako se pojave u BiH mi možem na vrijeme reagirati i spremni smo za njih. Vrlo je jasna definicija i kroz zakonsku osnovu koja jasno govori čija je kakva uloga. Dakle Zakon o zaraznim bolestima je vrlo jasno definirao šta se radi u kakvim uvjetima, pa imamo sigurno ljekare koji imaju te kapacitete da daju odgovor na ovo oboljenje – kazao je Čerkez.

Također je istakao kako se majmunske boginje ne mogu porediti ni blizu sa potrebama koje su bile kod koronavirusa i da se ne može očekivati sličan scenarij kao u vrijeme korone. Naveo je da građani se trebaju paziti, ali nikako te dvije stvari se ne mogu upoređivati.

- Širenje majmunskih boginja i klinička slika nisu ni približne kao što je bilo s koronom. Također, prema informacijama koje Ministrastvo zdravstva FBiH ima u ovom trenutku, mi možemo čak i labaratorijski odgovoriti, tj. potvrditi da li je neko zaražen boginjama ili ne. Dakle, imam i te kapacitete – istakao je Čerkez.


Potvrda nalaza

Dodao je i da su se dogovorili sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO) u slučaju pojave boginja da će i preko njih, također, dobivati potvrdu nalaza koji će se raditi u referalnim evropskim labaratorijama.

- Možemo sa sigurnošću reći reći da smo u tom konceptu mi pripremljeni i spremni u slučaju da se pojavi infekcija majmunskih boginja. Ti ljekari koji spominju da nismo spremni prije svega morali bi pročitati Zakon o zaštiti stanovništa od zaraznih bolesti gdje vrlo jasno piše kako se posupa u tim situacijama, a ti postupci su vrlo jasni – ističe Čerkez.


U fazi nabavke testova

- Ukoliko se pojavi prvi slučaj zna se kako se djeluje i šta se radi  pogotovo sada kada znamo da imamo inficirane osobe u Evropi i susjedstvu. Ovo bi, po meni, trebao biti i pravi alram da svaka bolnica i klinika bude spremna - dodaje Čerkez.

Istakao je i da je jako važno u sprečavanju širenja majmunskih boginja to što laboratorija za molekularno-genetička i forenzička ispitivanja na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu ima sve potrebno za dokazivanje prisustva virusa te napomenu da je Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH u fazi nabavke testova koji mnogu otkriti prisustvo virusa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.