PREDSJEDNIK SDP-A

Nikšić: Varheljijev postupak je skandalozan i uvredljiv za BiH

Nezapamćeno je da jedan visoki dužnosnik EU zanemaruje i ignoriše službene institucije jedne države, istakao je Nikšić

Nikšić: Mi kao država ne možemo ni do kandidatskog statusa. Facebook

H. J. I.

29.6.2022

Povodom informacije da je Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji (Varhely) na sastanak u Brisel pozvao Milorada Dodika, lidera SNSD-a, Dragana Čovića, lidera HDZ-a BiH i Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA, oglasio se predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić.

Njegov status prenosimo u cijelosti. 

- Gospodin Varhelji očito slijedi nacionalističku matricu svoga šefa, Viktora Orbana, koji je ostao jedino osamljeno utočište za podršku i pravdanje postupaka Dodika i njegovih sljedbenika.

Varheljijev postupak je skandalozan i uvredljiv za državu Bosnu i Hercegovinu. Nezapamćeno je da jedan visoki dužnosnik EU zanemaruje i ignoriše službene institucije jedne države. Pokušaj da organizuje sastanak na principima plemenskog zbora je uvreda i za EU i za Bosnu i Hercegovinu.


Nevjerovatno je da su članice EU države koje potiču etničke podjele i parainstitucionalno djelovanje, dok ista ta EU Bosnu i Hercegovinu kritikuje zbog nedostizanja evropskih standarda.

Mi kao država ne možemo ni do kandidatskog statusa, ali zato razni varheljiji valjda planiraju tri kandidature dodijeliti navodnim plemenima, kako nas on očito vidi, a ne državi Bosni i Hercegovini. Očekujem da sastanak u ovom formatu bude spriječen, a da EU pokuša i mentalno u svoje članstvo uvesti Varheljija i družinu - napisao je Nikšić na Facebooku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.