AVAZ NA LICU MJESTA

Video / Svečano otvorena: Provozali smo se magistralnom cestom Neum-Stolac

Ukupna dužina izgrađene dionice je 36,47 kilometara

Piše: M. Sm.

30.6.2022

Sa svečanog otvorenja: Zvanično u promet puštena novoizgrađena magistralna cesta - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4

Na lokalitetu Babin Do danas je svečano otvorena i zvanično u promet puštena novoizgrađena magistralna cesta Stolac-Neum, projekt JP „Ceste Federacije BiH“.

Na izgradnju ove ceste koja se proteže u dužini od 36,5 kilometara, Neumljani i Stočani su čekali više od tri decenije.

Priča o izgradnji ceste koja će povezati ova dva grada, ali i Neum sa unutrašnjosti BiH počela je u vrijeme Olimpijade u Sarajevu, kada je, zapravo, označena prva veća investicija na tom projektu.

Tada je iz pravca Stoca izgrađeno 15 kilometara, a iz Neuma svega jedan.


Od tada do 2004. godine gradilište ceste je bilo mrtvo. Iako su tada krenule aktivnosti na oživljavanju tog projekta, praktično, gradnja je išla puževim korakom.

Naša novinarska ekipa koja je od tada sve do danas pomno pratila izgradnju ove ceste, nerijetko je na gradilištu zatjecala po jedan bager i dva, tri kamiona, a koliko su vlasti u tom periodu bile uspješne u izgradnji ove izuzetno važne ceste svjedoči činjenica da je sve do 2018.godine izgrađeno cijelih 5,1 kilometara i to iz pravca Neuma.

Upravo, te 2018.godine počinje snažni zamah na realizaciji ovog projekta u koji je uloženo 96.5 miliona KM, a sredstva su osigurana iz kreditnih aranžmana Svjetske banke i Evropske investicijske banke (EIB) te Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), a također 20,1 milion KM je uložila Vlada F BiH.


Najprije je 2019. godine izgrađena dionica Stari Neum – Kiševo – Broćanac u dužini od 12 kilometara, a potom dionica Prapratnica – Hutovo u dužini od 2,5 kilometara, uključujući i tunel Žaba u dužini od 975 metara, koji je bio najveća prirodna prepreka.

Nakon toga je izgrađena dionica Broćanac – Prapratnica u dužini od četiri kilometra, pa dionica Stolovi – Drenovac u dužini od 8,7 kilometara i za kraj dionica Hutovo – Cerovica – Stolovi u dužini od 10 kilometara.

Svečanu vrpcu danas su presjekli Ljubo Pravdić, direktor „Cesta F BiH“, načelnik Neuma, Dragan Jurković i gradonačelnik Stoca, Stjepan Bošković.

Obojica su istaknuli da je riječ o cesti koja za stanovnike ova dva grada, praktično, život znači.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.