O DEŠAVANJIMA NA SJEDNICI

Bosić za "Avaz": Očito da su kroz priču o povećanju malih plaća htjeli da provuku i svoje

SDA-ovi ministri su u Vijeću ministara BiH, a kako smo čuli niko od ministara nije imao nikakvu primjedbu, rekao je

Mladen Bosić: Pranje od odgovornosti SDA delegata. FENA

Piše: S. S.

30.6.2022

Delegati u Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojili su Zakon o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu, kojim će se, između ostalog, povećati plaće izabranim i imenovanim zvaničnicima za 500 KM, pa i njima samim. Usvajenjem ovog zakona će se uvećati plaća i vojnicima, policajcima, državnim službenicima, ali u znatno manjem iznosu.

O dešavanjima na Domu naroda BiH za portal "Avaza" je govorio delegat Mladen Bosić (SDS), koji je prilikom glasanja o budžetu bio suzdržan.

Moglo se regulisati ranije

- Bio sam suzdržan da ne bi ovi ljudi sa najnižim plaćama, koji očekuju povećanje plaća, pomislili da je to usmjereno protiv njih. Ovo pitanje se moglo ranije regulisati da ne bi došlo do ove situacije, moglo se sve riješiti na Vijeću ministara BiH, kao prijedlog koji je došao na Predsjedništvo BiH. I Predsjedništvo je moglo sve to izdogovorati, ali je očito da su htjeli kroz priču o povećanju malih plaća, ustvari da provuku i svoje povećanje - kaže Bosić za portal "Avaza".

Asim Sarajlić (SDA) je najavio da će Klub Bošnjaka podnijeti zahtjev za izmjene Zakona o plaćama, kojim će se smanjiti koeficijent izabranim zvaničnicima, jer nije bilo moguće predlagati zaključke kojim bi se to odmah regulisalo. Smanjenje plaća je ustavna kategorija, pa je to prokomentarisao Bosić:

- To je pranje od odgovornosti, jer su i delegati SDA učestvovali u glasanju za ovakvo povećanje. Njihovi ministri su u Vijeću ministara BiH, a kako smo čuli niko od ministara nije imao nikakvu primjedbu. Svi su učestvovali u tome. Postoji način da iako je regulisano Ustavom BiH se to reguliše. Ukidan je ranije bijeli hljeb, iako i to stoji u Ustavu. Dakle, sve se može kad se hoće. Većina ruku može sve izglasati - rekao je Bosić.

Nedostatak volje

Kaže da je veći problem bio nedostatak volje.

- Ne mislim da je to suštinski problem, nego je veći problem blokiranje smanjenja PDV-a i ukidanja akciza, nego što je priča o budžetu. Opstruišu se oba zakona u želji vjerovatno da doguraju do izbora, pa da onda definitivno padnu u zaborav - zaključio je Bosić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.