JOŠ NIJE ZVANIČNO

Nova Dodikova inicijativa: Svim vjerskim službenicima u RS će dati platu i doprinose

U Dodikovom kabinetu nisu komentarisali ove navode

Milorad Dodik predložio novu inicijativu. Srpska.info

H. J. I.

30.6.2022

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) će uputiti prijedlog Vladi RS da svi vjerski službenici koji imaju službu u RS od 1. januara 2023. primaju zagarantovanu platu s pratećim doprinosima.


"Treba da služe volonterski narodu"

Ova inicijativa lidera SNSD i člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodika, objavljena na Twitteru, izazvala je oprečne komentare: dok su ga jedni podržali, govoreći da je to ispravno, drugi su pitali da li će vjerski službenici zauzvrat postaviti fiskalne kase u vjerske objekte i da li će sveštenstvu, u tom slučaju, biti zabranjeno da naplaćuju sahrane, krštenja, koljiva, svećenje vodice…

- Pošto ćeš ih uvaliti na budžet, onda treba da služe volonterski narodu; Odlično, odoh osnovati vjersku organizaciju; Crkva nas je održala; Svaka čast predsjedniče, odličan prijedlog; Da su pametni iz IZ da sve hodže prijave da rade u RS, pa plaćaj Mile; Od poreskih obveznika uzimaš novac i daješ onima koji porez ne plaćaju, da bi ih legalizovao kao poreske obveznike. Mile, ti si kralj manipulacija, tu bi ti i Kafka zavidio; Ma sve za dodatnu riječ vjerskih službenika, dotle je došlo - samo su neki od komentara tviteraša.

Ništa zvanično

U Dodikovom kabinetu nisu komentarisali ove navode. Komentar još nisu imali ni Mitropolija dabrobosanska i Vrhbosanska nadbiskupija. Odgovorila je Islamska zajednica.

- Upoznati smo, naravno, s izjavom gospodina Dodika na koju se referirate, no Rijaset Islamske zajednice u BiH nije, u vezi s tim, zaprimio nikakvu inicijativu od bilo kojeg nadležnog državnog organa, a koji se tiče plata i doprinosa imama i drugih vjerskih službenika. Islamska zajednica, kao što vam je poznato, nema potpisan ugovor s državom, što za nas može biti ozbiljna prepreka za bilo kakav razgovor. To je sve što možemo kazati o ovome - rekao je Mustafa Prljača iz Rijasetove Kancelarije za odnose s javnošću prenosi Srpskainfo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.